Denník N

Zelené a štedré: ako si nový premiér predstavuje Fínsko

Fínsky premiér Antti Rinne. Foto - tasr/ap
Fínsky premiér Antti Rinne. Foto – tasr/ap

Antti Rinne vyštudoval právo, pracoval ako odborár a najnovšie povedie fínsku „červeno-zelenú“ vládu s piatimi stranami.

Fínom sľúbil, že skončí s úspornými opatreniami a ochráni životné prostredie. Aj preto označujú novú vládu premiéra Antti Rinneho za „červeno-zelenú“.

Na koalícii s ďalšími štyrmi stranami sa dohadoval od apríla, keď jeho sociálni demokrati zvíťazili v parlamentných voľbách. Bolo to však len tesné víťazstvo, pretože pravicoví nacionalisti zo Strany Fínov získali o 0,2 percenta menej hlasov.

Zelené Fínsko

Krajina s 5,5 milióna obyvateľov sa má pripraviť na investície do budúcnosti, oznámil Rinne po zložení nového kabinetu s centristami, ľavičiarmi aj so zelenými. A plány má celkom odvážne – Fínsko má byť do roku 2035 uhlíkovo neutrálne.

Ak teda krajina vypustí do ovzdušia skleníkové plyny, ich hodnota má byť rovnaká ako uložené emisie CO2 pod zemou alebo množstva vyprodukovaného kyslíka novými stromami.

„Nejde nám len o hospodársky rast, ale aj rast, ktorý je spoločensky a ekologicky udržateľný,“ povedal nový fínsky premiér podľa Helsinki Times.

Ambiciózny cieľ má zafinancovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie