Denník N

Z diplomata je lektor kritického myslenia: pozornosť študentov je extrémne rozbitá

Ilustrácia - Hedviga Guttierez
Ilustrácia – Hedviga Guttierez

Ondrej Gažovič opustil Berlín a kariéru diplomata, aby prednášal študentom o rizikách súčasnej doby a o tom, ako kriticky rozmýšľať. Reportáž je súčasťou stredoeurópskeho projektu Second Thoughts o polarizácii v spoločnosti.

Takmer tridsať študentov sedí v polkruhu okolo svojho lektora. V miestnosti je úplné ticho, majú zatvorené oči. Uprostred vyučovania sa pokúšajú meditovať. Lektor ich občas skontroluje pohľadom, ale inak sa snaží oddýchnuť si spolu s nimi.

Párhodinový workshop o kritickom myslení sa blíži ku koncu a jeho posledným bodom je dať žiakom pár praktických rád, ako sa ľahšie učiť a sústrediť.

„Extrémne rozbitú pozornosť žiakov, ktorí stále visia na smartfónoch, spomínajú učitelia ako jednu z najväčších výziev takmer na všetkých školách, ktoré som navštívil,“ vysvetľuje Ondrej Gažovič, ktorý toto stretnutie vedie, prečo sa venujú práve tejto činnosti.

Hľadanie rovnováhy

Ak sa mladí ľudia nevedia sústrediť dlhšie ako pár minút, majú podľa neho problém aj s tým, aby sa nad rôznymi témami a problémami hlbšie a komplexnejšie zamysleli, a potom môžu byť náchylnejší k skratkovitým a veľmi zjednodušujúcim riešeniam.

Po meditácii študenti otvorene hovoria o tom, že cítia veľký tlak na svoj výkon, trápia sa tým, že počas dňa nestihli všetko, čo si naplánovali, a večer potom majú výčitky a nemôžu zaspať.

Gažovič im radí, ako bojovať s nesústredením, prečo nie je dobré multitaskovať a aj to, aký je dôležitý spánok.

„V zásade považujem za dôležitejšie viesť decká k hľadaniu životnej rovnováhy a radosti z poznania než s nimi vyvracať konkrétne hoaxy. Tie sa neustále menia a vyrovnané osobnosti majú najlepšie predpoklady si s novými výzvami poradiť,“ hovorí.

Keď sa študentov spýta, či sa dnes naučili niečo nové, všetci prikyvujú. „Dobre, tak to dnes nebude úplný fail,“ uzavrie.

Takto pred dvoma rokmi bol Ondrej Gažovič diplomatom v Berlíne, kde pomáhal budovať vzťahy našim politickým lídrom. Berlín je pre slovenskú diplomaciu najdôležitejším európskym mestom, pracovať na veľvyslanectve v Nemecku je pre zamestnancov ministerstva zahraničných vecí splneným kariérnym snom.

Gažovič mal však aj iné sny, a preto dnes nechystá podklady pre dôležité stretnutia, ale sedí v triede s gymnazistami. Má pár hodín na to, aby sa tínedžerom pokúsil vysvetliť, ako kriticky myslieť a lepšie sa v živote rozhodovať.

Foto N – Tomáš Benedikovič

 „Sú ľudia, ktorí si myslia, že lepšie zmenia svet zhora. Ja tomu celkom neverím,“ vysvetľuje Gažovič jeden z dôvodov, prečo odišiel z diplomacie. „Mám pocit, že svet viem meniť skôr zdola, rozhovormi s ľuďmi, z ktorých si niečo odnesú do svojho života, a raz v nich nejaké to semiačko vzklíči.“ Ďalším dôvodom bolo, že mu chýbal čas na svojich dvoch malých synov.

Jeho kurzy môžu trvať hodinu a pol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie