Denník N

Na Václaváku protestovalo 120-tisíc ľudí. Je pekne, tak chodia na koncerty, reaguje Babiš

Zaplnené Václavské námestie. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Zaplnené Václavské námestie. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

V utorok už šiestykrát vyšli demonštranti do pražských ulíc, aby vyjadrili nesúhlas s krokmi súčasnej českej vlády. Podľa organizátorov dorazilo na Václavské námestie 120-tisíc ľudí.

Po celom, 682 metrov dlhom námestí sa rozprestreli demonštranti. Prišli vyjadriť svoj nesúhlas s vymenovaním Marie Benešovej (nominantka ANO) za ministerku spravodlivosti a vyzvali ju, aby podala demisiu. Tú spolok Milion chvilek pro demokracii, ktorý protesty organizuje, žiada aj od Andreja Babiša. Premiér podľa nich nevypočul ich požiadavky za zachovanie nezávislej justície.

Demonštrácie za rezignáciu Benešovej sa v Prahe konajú každý týždeň už od konca apríla. Oproti tej poslednej na Václavskom námestí bola účasť tentoraz zhruba dvojnásobná a pravdepodobne vzrástla po zverejnení návrhu správy Európskej komisie. Podľa nej je Babiš v konflikte záujmov a dotácie spoločnosti Agrofert sú tak vyplácané proti pravidlám EÚ.

To zdôraznil aj predseda spolku Mikuláš Minář, podľa ktorého by mal Agrofert vrátiť všetky neprávom vyplatené dotácie. Premiér by sa mal zbaviť médií, ktoré sú teraz rovnako ako koncern pre zákon o konflikte záujmov vo zvereneckom fonde.

Podporu demonštrujúcim vyjadrili aj niektoré pražské divadlá. Časť z nich posunula začiatok predstavení, aby sa herci aj diváci mohli zúčastniť protestu.

„Samozrejme, ak sa to potvrdí, bude to veľká hanba, ale mne už stačí to malé Čapí hnízdo. Premiér by jednoducho nemal klamať svojim voličom,“ povedal napríklad člen Dejvického divadla Ivan

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie