Denník N

V Normandii bojovali aj americkí Slováci, plukovník z Bratislavy sa prebojoval až do Ašu

Operácie Overlord, od ktorej začiatku uplynie vo štvrtok 75 rokov, sa zúčastnili aj americkí Slováci. Najzaujímavejší je príbeh Stephena Benkoského.

V americkej armáde v druhej svetovej vojne bojovalo aj množstvo amerických Slovákov. Do USA prišli ako deti, prípadne sa na území súčasného Slovenska narodili ich rodičia.

Prvých imigrantov brali Američania s dešpektom, čo ukazuje aj príklad Lattimerskej masakry, počas ktorej zastrelili medzi inými aj štyroch štrajkujúcich Slovákov.

Práve druhá svetová vojna, keď bojovali bok po boku, však výrazne zblížila slovenských Američanov s anglosaskými.

Zrejme najvyššie postavený americký Slovák, ktorý sa zúčastnil vylodenia v Normandii a dotiahol to až po oslobodenie Československa, je v tom čase podplukovník, neskôr plukovník Stephen William Benkosky. Bol jedným z veliacich dôstojníkov druhej kavalérie americkej armády.

Plukovník Reed a podplukovník Benkosky (vľavo) na manévroch v Louisiane, 1943. Zdroj – Múzeum 2. kavalérie americkej armády

Štvorročný emigroval

Podľa informácií z miestnej tlače (New York Times) pochádzali jeho rodičia z Bratislavy. Múzeum 2. kavalérie americkej armády v Nemecku však Denníku N zaslalo jeho oficiálne vojenské údaje a tam sa tvrdí, že aj on sám sa narodil v Bratislave.

Jeho otec Tomáš Benkovský pochádzal z rodiny katolíckeho želiara v dedine Igram pri Senci, neskôr sa zrejme presťahoval do Bratislavy, kde bol čižmárom.

V roku 1905 sa štvorročný Štefan Benkovský spolu so svojou matkou Helenou a tromi súrodencami preplavili do Ameriky. Smerovali za otcom Tomášom do mesta St. Louis v štáte Missouri. Práve v tomto meste neskôr už ako Stephen Benkosky (písmeno v z mena vypadlo) vyštudoval strednú školu.

V americkej armáde slúžil 36 rokov. Hoci sa na jeho náhrobnom kameni píše, že bojoval aj v prvej svetovej vojne, do americkej armády narukoval až v roku 1920.

Nebolo to ako z filmu

Benkosky sa už ako podplukovník zúčastnil vylodenia v Normandii. No nie hneď prvé dni, ale až 20. júla 1944.

„Nezúčastnil sa vylodenia na nepriateľské územie, ako je ukázané v prvých piatich minútach filmu Zachráňte vojaka Ryana. Jeho jednotka sa vylodila pokojne, bez odporu nepriateľa,“ povedal pre Denník N Lance Dyckman, kurátor múzea 2. kavalérie americkej armády v nemeckom meste Vilseck.

Vylodenie jednotky prežil Benkosky skutočne nezvyčajne. Práve v tom čase

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie