Denník N

Rybníček: Zrušme župy, spojme malé dediny a mestá, zmeňme aj volebný systém

Richard Rybníček. Foto N – Daniel Vražda
Richard Rybníček. Foto N – Daniel Vražda

Primátor Trenčína Richard Rybníček prichádza po pár rokoch s ďalším návrhom na zmenu územného členenia Slovenska. Už nechce kantóny, navrhuje zrušiť kraje.

Primátor Trenčína Richard Rybníček odviedol mesto zo Združenia miest a obcí Slovenska, chce sa stať prezidentom Únie miest a presvedčiť politické strany, že treba zmeniť samosprávne usporiadanie Slovenska a aj volebný systém. Rozpráva aj o tom, že:

  • tak ako v Dánsku by samosprávy mali mať aspoň 30-tisíc obyvateľov,
  • aké postavenie by mala Bratislava,
  • či by chcel ísť do strany Andreja Kisku a ako chce presvedčiť politikov,
  • a že štát je pred kolapsom a ZMOS je veľký lenivý kapor, ktorý chcel byť zadobre s Robertom Ficom.

 

Ohlásili ste, že chcete byť prezidentom Únie miest Slovenska. Sú ešte nejakí protikandidáti?

Nie sú, lebo ambícia oživiť úniu je moja záležitosť. Únia vznikla v roku 1992. Pamätám si, že bola motorom reformy verejnej správy cez Viktora Nižňanského a Mariana Minaroviča. Prijala ju ešte Dzurindova vláda a dodnes platí. Prezidentom sa potom stal Ivo Nesrovnal, ale riešil hlavne Bratislavu a únia išla do útlmu. Teraz som si povedal, že je priestor vrátiť mestám silu cez úniu a zároveň to, že by bolo korektné, aby som prevzal za projekt aj zodpovednosť.

Na čele Únie miest chcete prísť so zásadným dokumentom reformy verejnej správy. Od prvej veľkej reformy Viktora Nižňanského prešlo pätnásť rokov. Odvtedy na Slovensku nebola na zásadnejšiu zmenu politická vôľa a ani tlak zdola.

Áno, neexistoval ani relevantný tlak. Vždy sa o tom hovorilo, ale mohla to urobiť len stavovská organizácia, akou je Združenie miest a obcí, pretože dnes vieme, že to žiadna politická strana nespraví. ZMOS zostal pokojnučký, riešil iba aktuálne problémy a na strategické dokumenty úplne rezignoval.

Bude projekt verejnej správy zásadne nový, alebo obnoví vaše plány, ktoré ste definovali v roku 2016 pri zakladaní strany TOSKA, ktorá vám nakoniec nevyšla?

Bude výrazne aktualizovaný. Znamená to, že princíp decentralizácie zostane zachovaný. Aktualizovaný bude o moment územnosprávneho členenia, ktorý sa bude viac blížiť dvojstupňovému riadeniu…

Myslíte zrušenie žúp a prenesenie kompetencií na samosprávy?

Áno, štát a municipalita (správa mesta alebo obce, alebo aj viacerých obcí, pozn. red.) bez vyšších územných celkov. Súčasťou toho bude aj návrh na zmenu volebného systému na zmiešaný podľa počtu municipalít.

Pýtam sa preto, lebo Denníku N ste povedali v roku 2015, že kľúčovou prioritou musí byť zmena územnosprávneho členenia Slovenska na 16 až 21 kantónov. Hoci ste neskôr upustili od názvu kantón, župné rozdelenie zostávalo s tým, že z ministerstiev sa presunie množstvo kompetencií aj s peniazmi do kantónov. Prečo teraz hovoríte o dvojstupňovom riadení – teda už bez krajov, žúp či kantónov?

Po diskusiách s odbornými kruhmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie