Denník N

Našli dve sestry zo známej knihy. Po rokoch v Islamskom štáte sa chcú vrátiť do Nórska

Väčšinu obyvateľov preľudneného utečeneckého tábora al-Hol tvoria ženy a deti bývalých členov Islamského štátu. Foto – TASR/AP
Väčšinu obyvateľov preľudneného utečeneckého tábora al-Hol tvoria ženy a deti bývalých členov Islamského štátu. Foto – TASR/AP

Ženy známe z knihy Dve sestry utiekli v roku 2013 do Sýrie. Vydali sa tam za členov Islamského štátu. Teraz sa s deťmi chcú vrátiť do Nórska.

Upozornenie: Článok prezrádza časť deja knihy Dve sestry

Dve sestry. Jedna mala 16, druhá 19 rokov. Žili v Nórsku, ich rodičia prišli na sever Európy zo zlyhávajúceho Somálska, jedného z najnebezpečnejších štátov sveta. Obe sa zradikalizovali a cez Turecko utiekli do Sýrie, kde sa pridali k Islamskému štátu (IS).

Ich príbeh opísala vo svojej knihe (Dve sestry, vyšlo v Absynte v roku 2017) nórska spisovateľka Åsne Seierstadová, známa najmä ako autorka knihy o nórskom teroristovi Andersovi Breivikovi.

Písala aj o otcovi dvoch mladých žien, ktorý sa zúfalo snažil sestry dostať naspäť do Nórska. Minul na to všetky svoje peniaze, viackrát za nimi vycestoval priamo na územia, ktoré ovládal IS, a zažil aj mučenie. S dcérami komunikoval, no nedokázal ich presvedčiť, aby sa vrátili domov.

Príbeh sestier sa však knihou neskončil. Šesť rokov od úteku ich vypátrali reportéri nórskeho denníka Aftenposten. Stretli sa s nimi na severe Sýrie, v tábore al-Hol, kde žije viac ako 70-tisíc ľudí. Asi 11-tisíc z nich prišlo do Sýrie zo zahraničia práve preto, aby sa pridali k IS.

Dve sestry sa teraz chcú vrátiť do Nórska. Spolu so svojimi deťmi, ktoré porodili bojovníkom IS.

Chýba im príroda aj rodina

„To presne nevieme, nemáme to v pláne,“ odpovedala mladšia Leila svojmu bratovi, ktorý sa jej krátko po úteku do Sýrie pýtal, či sa ešte niekedy vrátia. Na cestu sa pripravovali mesiace, peniaze na ňu zhromažďovali prostredníctvom podvodov s mobilmi a kreditnými kartami.

V Nórsku vyrastali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie