Denník N

Smer už zažil rozkoly aj čistky – teraz sa čaká, čo nastane po návrate Fica

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vzbura v košickom Smere a nespokojnosť Banskobystričanov nie sú prvým sporom v 20-ročnej histórii strany. Fico si v roku 2006 poradil s krídlom Flašíka a nepoškodil ho ani odchod Hanzela v roku 2010. Teraz je to vážne, hovorí Maďarič, ktorý odišiel zo strany vlani.

„Dostali sme niekoľko silných úderov,“ vravel v decembri Robert Fico na straníckom sneme. „Ak sme prežili to, čo sme prežili, chceme piatykrát za sebou vyhrať voľby a zostaviť vládu. Bude to vyžadovať veľa personálnych rozhodnutí, odvahu povedať si, čo ďalej, kde sme urobili chyby, ako naložiť s potenciálom, aby sme pôsobili ako jasná alternatíva pre voliča. Je to reálne. Máme naďalej šancu zakotviť sociálnu demokraciu na dlhé roky v spoločnosti.“

Situáciu v Smere teraz už druhý týždeň pozoruje zo zahraničia. Straníkom, ktorí mu píšu nespokojné listy požadujúce aj to, aby ho nahradil premiér Peter Pellegrini, sa od porážky v eurovoľbách neozval. Zrejme nik v strane netuší, aké personálne rozhodnutia stranu čakajú a či sa členovia strany zídu na mimoriadnom sneme, ako to požaduje šesť z ôsmich straníckych organizácií.

„Je to na pomery Smeru veľmi neobvyklá situácia,“ komentoval dianie minulý týždeň podpredseda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie