Denník N

Riaditeľka VšZP: Mrzelo ma, keď ministerka povedala, že sme zlyhali

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Štátna poisťovňa nemala štyri dni zmluvu s najväčším laboratóriom Medirex, niektorí pacienti museli prísť na testy neskôr. Šéfka poisťovne Ľubica Hlinková vysvetľuje, prečo k tomu došlo a aké má možnosti, keď je poisťovňa za štyri mesiace v 19-miliónovej strate.

V utorok ste podpísali zmluvy s laboratóriami Medirex. Môžeme očakávať, že sa bude situácia, keď nebudete mať zmluvu, opakovať?

Môže sa to stať vždy, lebo tak je nastavený systém financovania zdravotníctva. Vidíme útoky nielen od Medirexu, ale aj od iných poskytovateľov. Máme tu nemocnice, ambulancie, lieky či špecializovaný zdravotnícky materiál. Všetci očakávajú, že dostanú viac. U niektorých to je oprávnené, u iných nie. Musíme ich požiadavky vyhodnotiť, pozeráme na každé euro. Máme obchodno-finančný plán a obmedzené zdroje, ktoré sa počas roka nenafukujú. Môžeme teda podobné situácie očakávať. O týchto rizikách sme hovorili vo finančnom pláne na jeseň aj v marci, teraz sa to prejavuje.

Sťažujú sa malé nemocnice aj ambulancie, chcú viac peňazí. Kto by naozaj mohol nepodpísať zmluvy alebo štrajkovať? Kde by to mohlo dôjsť tak ďaleko, že by pacient nedostal starostlivosť?

Urobíme všetky kroky, aby sa to nestalo. Ale nemôžeme byť tlačení vyhrážkami, že niekto bude štrajkovať. Je to veľmi jednoduchý nástroj, a ak na to pristúpime, budú ho používať všetci. Treba si povedať, čo je dôvodom, že sa teraz mnohí ozývajú. Komunikujeme s ministerstvom, že potrebujeme viac peňazí.

Je podľa vás reálne, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti štrajkovali?

Myslím, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie