Denník N

Hore pýcha, dole pokora. Grafická dizajnérka a umelkyňa zachytili fenomén nadstavieb

Foto - Deana Kolenčíková
Foto – Deana Kolenčíková

Aurélia Garová a Deana Kolenčíková ponúkajú v publikácii Bratislavské superštruktúry pohľad na vizuálnu zmenu mesta.

Niektoré sú smiešne, nevkusné alebo až odpudzujúce. Za inými cítiť pragmatizmus, honbu za bývaním v atraktívnej lokalite alebo ekonomický kalkul. Vo vzácnych prípadoch môže ísť o esteticky citlivé, premyslené či dokonca výrazovo prínosné zásahy architektov.

Z nadstavieb na existujúcich domoch sa nenápadne stal fenomén slovenských miest. V Bratislave si jeho rozsah, prejavy a formy všimli a zdokumentovali grafická dizajnérka Aurélia Garová a výtvarníčka Deana Kolenčíková. Ich publikácia s názvom Bratislavské superštruktúry nechce byť nezvyčajným sprievodcom, vedeckou štúdiou ani kritickým statementom. Chce ukázať, ako sa hlavné mesto vizuálne mení.

Foto – Deana Kolenčíková

Foto – Deana Kolenčíková

Slovenský špeciál

Nemecký architekt Arno Brandlhuber je známy svojím nápadom, aby sa celý Berlín nadstaval o jedno poschodie. Bola to jeho reakcia na nedostatok dostupného bývania v atraktívnej metropole, ktorá neustále priťahuje nových ľudí. S týmto stavom súvisí zásadná otázka, či mestá majú rásť do šírky (suburbanizácia) alebo – čo sa hodnotí ako prínosnejšie – vo svojom vnútri (zahusťovanie).

Tento problém sa týka aj Bratislavy. Urobiť nadstavbu preto na prvý pohľad pôsobí pozitívne – ako vytvorenie nových obytných priestorov na mieste, ktoré už je zastavané. Pre slovenské pomery však treba dodať – a to je aj východisková pozícia autoriek Bratislavských superštruktúr –, že téma nadstavieb má u nás špecifické historické súvislosti.

Po revolúcii sa z bytoviek postupne stali súkromné spoločenstvá vlastníkov bytov. A tieto – často po oslovení externými investormi – rozhodovali o možných projektoch nadstavieb na svojich domoch. Že pri takýchto živelných a neodborných grémiách často dochádzalo k 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie