Denník N

Symfónia jedného hudobníka. Strávili sme dva dni s Yo-Yo Ma

Foto - Jozef Lupták
Foto – Jozef Lupták

Prostredníctvom hudby chce zachrániť svet – vytváraním dialógu, spájaním rozdeleného a rozdielneho. Je hviezdou presahujúcou scénu klasickej hudby a kompletné Bachove Suity pre sólové violončelo nahral už tretíkrát. Tentoraz však spolu s novým albumom pripravil aj svetové turné, ktoré okrem koncertu prináša v každom meste aj takzvaný Day of Action – priestor na komunikáciu umeleckých komunít, ideí, otvorenú diskusiu pre výzvy, ako zapojiť okrajové (a menšinové) umelecké komunity do epicentra diania a ako rozšíriť priestor pre vplyv kultúry v našom diverznom a stále sa rozvíjajúcom svete.

Americký violončelista Yo-Yo Ma medzi takmer štyridsať starostlivo vybratých miest svojho turné na šiestich kontinentoch zaradil aj Viedeň. Išli sme sa tam pozrieť.

Vyjsť zo svojho echa

V posledný májový pondelok popoludní sa s Andrejom Šubom vyberáme na Day of Action. Ten sa začína v miestnom umelecko-sociálnom priestore Yppenpark pri trhovisku Brunnenmarkt.

Keďže vonku prší, namiesto pôvodne plánovaného ihriska sme vnútri. Je to farebné, multi-kulti miesto s mnohými zaujímavými prebiehajúcimi projektmi, pôsobí skôr ako stan, ako naozajstná budova. Pred piatou hodinou, keď má prísť Yo-Yo Ma, tu čaká postojačky alebo sediac na zemi asi 200 ľudí. Najskôr počúvame farebnú improvizačnú a interaktívnu kapelu pod vedením hráča na oud Marwana Abada. Maestro nedáva na seba dlho čakať a po pár minútach vchádza okolo nás na improvizované pódium. Najskôr povie pár slov o tom, prečo toto celé vlastne robí. V prvých momentoch pôsobí trochu americky teatrálne, ale po chvíli ide z neho pomerne autentický záujem o priestor aj o ľudí. Spolu so siedmimi ďalšími hudobníkmi dajú dve improvizácie indicko-balkánsko-turecko-srbsko-iránskeho typu, pripoja sa aj štyri malé deti a na záver zahrá hlavná hviezda Bachovu Sarabandu D mol. Tá vyznieva v tejto kombinácii (priestor – ľudia – hudba) mimoriadne silno a povedal som si, že hrať Bacha sa naozaj oplatí hocikde.

Yo-Yo Ma si priniesol aj svoj nástroj Stradivari – Davidoff spolu s dvomi osobnými strážcami, čomu úplne rozumiem vzhľadom na historickú aj reálnu hodnotu. Bach na ňom znel aj v tomto zvukovo tupom priestore naozaj krásne.

Po skončení nasadáme do auta a presúvame sa do Secession Vienna – nádherného priestoru v centre mesta, kde nás čaká diskusia na tému Get Out of your Echo Chamber

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie