Denník N

Keby namiesto HBO natočili Černobyľ Rusi

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

V postsovietskych štátoch stále nenatočili takú strhujúcu drámu o jadrovej katastrofe ako Američania. Keby to v Rusku, na Ukrajine či v Bielorusku urobili, ukázali by, že sa z minulosti poučili.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Pre človeka, ktorý v roku 1986 žil v Sovietskom zväze a ktorý navštívil černobyľskú zónu, nebolo sledovanie miniseriálu Černobyľ, ktorý sa skončil začiatkom tohto týždňa, ľahkým zážitkom. Ale podobne ako mnohí moji krajania ju sledujem – a rozmýšľam nad tým, že ju mali nakrútiť Rusi, Ukrajinci alebo Bielorusi a nie americký zábavný kanál.

Existujú na to dva dôvody. Jedným je autenticita, ktorá napriek veľkému úsiliu seriálu chýba. Druhou, dôležitejšou príčinou je, že tento typ krutej kázne o tom, aké dôležité je počúvať expertov a aké dôležité je, aby vláda slúžila ľuďom a nie svojim vlastným záujmom, mal vzísť z krajín, ktoré sa zjavne stále dostatočne nepoučili, aby mohli takýto film či seriál nakrútiť.

Rušivé nepresnosti

Autenticita zrejme nechýba ani západným divákom, ale ani mladšej generácii postsovietskych divákov. Hoci sa producenti veľmi snažili vytvoriť obrázok materiálnej kultúry neskorého Sovietskeho zväzu, miestami to vyzerá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Černobyľ

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie