Denník N

Zákaz voľby zo zahraničia je na Ústavnom súde, riešiť ho bude parlament aj ministerstvo vnútra

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na zmenu zákona tlačia premiér, ombudsmanka, poslanci a vec je aj na Ústavnom súde, ktorý ešte podanie nepridelil sudcovi – spravodajcovi. Aj tak nie je jasné, či volebný zákon zmení ešte táto vládna koalícia.

Predminulý víkend sa v berlínskej štvrti s množstvom zahraničných ambasád tvorili dlhé rady ľudí. Cudzinci čakali pred improvizovanými volebnými miestnosťami, aby mohli voliť svojich europoslancov.

Keď touto štvrťou v ten víkend prechádzal slovenský politický analytik Milan Nič, vedel, že on má smolu. Že z Berlína štrnástich slovenských europoslancov voliť nebude. Slovenským občanom žijúcim v zahraničí naše zákony nedovoľujú voliť na veľvyslanectve, ale ani poštou. Musel si tak na miestnych úradoch vybaviť jedinú možnosť, ktorá mu zostala: voliť nemeckých europoslancov.

Ľudí ako Milan Nič sú desaťtisíce. Slovenské oficiálne štatistiky uvádzajú viac ako 150-tisíc ľudí, ktorí pracujú v zahraničí. Slovenských voličov vo svete je v skutočnosti ešte výrazne viac. Len vo Veľkej Británii žije podľa rôznych odhadov okolo stotisíc slovenských občanov a ešte viac ich je v Česku. Ďalšie desaťtisíce pracujú v Rakúsku, v Írsku a v Nemecku.

Teraz to zmeškali, čas majú do roku 2022

Slovensko volí podľa volebného zákona, ktorý schválil v roku 2014 Smer ako jediná vládna strana – korešpondenčne, na diaľku, je podľa neho možné voliť jedine v parlamentných voľbách. V ostatných štyroch voľbách môžu ľudia hlasovať iba na Slovensku a osobne vo volebných miestnostiach.

Najbližšie budú parlamentné voľby na jar 2020, v tých je možné hlasovať aj na diaľku. Ďalšie riadne voľby potom Slovensko čakajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie