Denník N

Sensorium vyvracia predstavu, že technológia „sa nám deje“

Vedomie, stav vedomia, centrum pocitov uložené v mozgu. To vám povedia lekári, keď sa ich spýtate na význam slova senzórium. Rovnako sa volá festival, ktorý sa v Bratislave koná tento víkend. Je určený pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o to, ako môžu moderné technológie rozšíriť ľudské schopnosti a kreativitu.

„Sensorium 2019 si zvolilo tému Rozšírená myseľ, cez ktorú skúma, ako umelci, dizajnéri a technológovia narábajú s pojmom rozšírenia ako tvorivého princípu,“ hovoria organizátori. „Sensorium vyvracia pasívnu predstavu o tom, že technológia ‚sa nám deje‘. Veríme, že tvorivá činnosť môže aktívne prispieť k budúcnosti, ktorá bude vystavaná okolo ľudských hodnôt, prejavov a schopností.“

Program sa delí na bloky pre odborníkov a pre verejnosť. Pre dizajnérov, kreatívnych riaditeľov, technológov, inovátorov, umelcov a vedcov je určený takzvaný Lab rozšírenej pozornosti, čo je štvordňový medzinárodný workshop, a konferencia so zvučnými hosťami, ako sú napríklad zakladateľ amerického MIT Civic Media Labu Chris Csikszentmihályi, Elliot Woods z umeleckého štúdia Kimchi and Chips alebo Jonathan Reus z holandského kolektívu Instrument Inventors.

Hlavným stanom festivalu je Pistoriho palác, ale Sensorium sa rozrástlo o nový priestor, ktorým sa zároveň stane mestským festivalom v pravom zmysle. Pred Starou tržnicou vyrastie verejné pódium, kde sa vystriedajú umelci zaoberajúci sa digitálnym umením, dizajnéri, ktorí používajú nové technológie, ale aj ľudia, ktorí pracujú na tom, aby naše digitálne prostredie bolo zdravšie a príjemnejšie. City Stage vznikol v spolupráci s Bratislava Dizajn Week za podpory mesta Bratislava.

V centre Bratislavy počas víkendu narazíte napríklad na elastické teleso, ktoré reaguje a pohybuje sa podľa zvukov v miestnosti. Je to dielo πTon od tímu Cod.Act, nachádza sa v átriu filozofickej fakulty (vchod je z Fajnorovho nábrežia).

Že interaktívne inštalácie môžu byť aj hravé a poetické, ukáže The Inflovable Machine, ktorá je „založená na koncepte lásky a jej troch fáz“. Sensorium myslí aj na deti, špeciálne pre ne môže byť zaujímavý objekt ORB/play od Romana Mackoviča. Ide o súbor hravých audiovizuálnych kompozícií – umeleckých výtvorov malého dievčatka, ktorého objavy dopĺňa zvukový sprievod.

V koncertnej verzii Sensorium predstaví piatkový večer v A4ke. Nástrojom Američana Jonathana Reusa žijúceho v holandskom Haagu je starý počítač iMaC G3, ktorý prostredníctvom live-hackingu a „ozvučeného skalpelu“ mení na matricu pohlcujúcu audio-vizuálnu performance. Fero Király predstaví live-coding TidalCycles set vyskladaný zo zvukového sveta DIY samplov a hračkárskeho kasio piána.

Slovami organizátorov „Sensorium spája odborníkov v oblasti umenia, dizajnu a technológie a vytvára nové väzby medzi ľuďmi, myšlienkami a disciplínami. Pozývaním medzinárodných rečníkov a hostí do Bratislavy sa snažíme prepojiť svetové myšlienky a podporiť zmysluplnú aplikáciu a experimentálne využitie technológií v umení, dizajne a performancii na Slovensku a v strednej Európe.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie