Denník N

Ktoré nemocnice v Bratislave skončia? (otázky a odpovede o novej nemocnici za 250 miliónov)

Univerzitná nemocnica Bratislava. FOTO - TASR
Univerzitná nemocnica Bratislava. FOTO – TASR

Štát začal hľadať investora pre nemocnicu v Bratislave za 250 miliónov eur, tender skončí tesne pred voľbami.

Zatvoria niektoré bratislavské nemocnice?

Dnes je súčasťou Univerzitnej nemocnice v Bratislave päť budov – v Ružinove, Petržalke, Starom meste, Podunajských Biskupiciach a na Kramároch. Potom, ako začne fungovať nová nemocnica, viaceré z nich nebudú robiť to, čo dnes – teda akútnu medicínu. Nebudú tam teda pacienti s akútnymi problémami, napríklad ak niekto pôjde na operáciu alebo ak bude nehoda a pacient bude potrebovať okamžitú starostlivosť.

Takto sa zmenia bratislavské nemocnice na Kramároch a v Starom meste na Mickiewiczovej ulici. „Tieto nemocnice sú za horizontom životnosti,“ hovorí Ján Králik z Inštitútu zdravotnej politiky na ministerstve zdravotníctva.

Tieto dve nemocnice by mohli po novom slúžiť ako zariadenia pre chronicky chorých, ako doliečovacie zariadenia alebo tu budú len ambulancie a zruší sa lôžková časť. Králik nevylučuje, že tieto budovy už o pár rokov vôbec nemusia slúžiť ako nemocnice. S istotou však hovorí, že ak bude fungovať nová nemocnica, tak tieto dve budovy už nebudú poskytovať akútnu medicínu.

Petržalská nemocnica na Antolskej ulici by mala ostať akútnou nemocnicou, mali by teda pokračovať v tom, čo robia dnes. Podobne sa nezmení fungovanie Podunajských Biskupíc, ktoré dnes slúžia pre dlhodobých pacientov.

Otázkou ostáva, ako štát vyrieši nemocnicu v Ružinove, ktorá podľa ministerstva môže ostať akútna nemocnica, ale môže sa aj zmeniť na zariadenie pre dlhodobo chorých alebo len na zariadenie s ambulanciami bez lôžok.

Aj keď stavba novej nemocnice ovplyvňuje zariadenia pod Univerzitnou nemocnicou, bude to úplne samostatná organizácia. Bude mať svojho vlastného riaditeľa, manažment a nebude nijako spojená so staršími nemocnicami.

Treba Bratislave novú nemocnicu?

Univerzitná nemocnica v Bratislave je dnes kolos, ktorý tvorí najväčšie dlhy zo všetkých nemocníc. Len v Sociálnej poisťovni dlhovali ku koncu októbra viac ako 55 miliónov eur, je to najviac zo všetkých nemocníc a každým mesiacom ho zvyšuje. Jedným z dôvodov, prečo sa najväčšia nemocnica na Slovensku takto zadlžuje, je aj zlý technický stav jej budov.

Nie je to len problém Univerzitnej nemocnice v Bratislave, typická všeobecná nemocnica u nás má podľa analýzy HPI totiž 44 rokov.

Prípad bratislavskej nemocnice je však o to ťažší, že viaceré jej budovy sú v havarijnom stave. Napríklad v roku 2013 nemala na to, aby obnovovala budovy či prístroje. Odstraňovala len havarijné stavy. Na to, aby ich vyriešila všetky a k tomu obnovila a modernizovala prístroje, by potrebovala sto miliónov eur.

Nová nemocnica bude podľa odhadov štátu stáť 250 miliónov eur. Bola by to prvá nová veľká všeobecná nemocnica, ktorá by na Slovensku vznikla od revolúcie. S novou nemocnicou by sa mali zmeniť aj procesy, ktoré v nej dnes fungujú. Už len preto, že by ju neprevádzkoval štát, ale súkromná firma.

Problémom s opravami starých budov Univerzitnej nemocnice je aj to, že štát nenájde 100 miliónov, ktoré by do toho investoval. Novú nemocnicu nebude musieť priamo financovať, keďže ju chce stavať cez PPP projekt, teda cez partnerstvo so súkromnou firmou. To je však zároveň jedno z najväčších rizík tohto projektu. Napríklad pri diaľniciach boli viaceré PPP projekty výrazne predražené.

Ďalším rizikom je, že ešte pred úplným spustením projektu budú parlamentné voľby, a nie je jasné, či bude chcieť nová vláda v tomto megaprojekte pokračovať. Zmluva s koncesionárom by mala byť pripravená na podpis v období pred voľbami. Konečné rozhodnutie napokon podlieha súhlasu vlády a podľa terajšieho harmonogramu by ho mala schvaľovať nová vláda, ktorá vzíde z volieb.

Rizikom je aj to, že takúto veľkú investíciu v zdravotníctve ešte na Slovensku nik nerobil, a tak s tým nemáme skúsenosti.

Ako bude vyzerať nová nemocnica v Bratislave?

Nová nemocnica by mala vzniknúť v bratislavskej časti Patrónka. Má mať 700 lôžok a ročne by mala zvládnuť 40-tisíc hospitalizácií.

Ako presne bude vyzerať a aké bude mať parametre ešte nie je jasné. Malo by sa o tom rozhodnúť do septembra tohto roku. Dnes totiž ministerstvo spúšťa súťaž na to, kto získa koncesiu na nemocnicu.

Znamená to, že výherca nemocnicu naprojektuje, zabezpečí výstavbu a potom ju bude 30 rokov prevádzkovať. Z prevádzkového zisku si bude môcť splácať svoju investíciu.

Teraz sa začína prvá fáza, takzvaný súťažný dialóg, kde sa potenciálni investori stretnú a spoločne so štátom, s poradcami, odborníkmi zo sektoru a dotknutými skupinami, ako sú napríklad lekárska komora, odbory, sestry, budú hovoriť o tom, ako by mala nemocnica vyzerať, čo by mala spĺňať, ako sa dá financovať.

Výsledkom tohto dialógu budú v septembri súťažné podklady. Tie by mali podrobne riešiť technicko-ekonomické riešenie nemocnice, jej financovanie a ostatné zmluvné podmienky. Na základe týchto súťažných podkladov firmy predložia ponuky.

„Malo by ísť o päť až 20 parametrov, ktoré súťažiaci nacenia,“ hovorí Králik. Ministerstvo chce takto postupovať, lebo sa na Slovensku takýto projekt ešte nerobil. Očakáva, že vďaka dialógu s firmami, ktoré majú s podobnými projektmi skúsenosti a ktoré prevádzkujú nemocnice, sa vyhnú chybám. Ak budú mať účastníci dialógu rozdielne návrhy, bude na ministerstve, aby rozhodlo o konečnej podobe, dodáva Králik.

Ministerstvo hovorí, že v súťažnom dialógu musí byť najviac desať možných uchádzačov. Ak by sa prihlásilo viac subjektov, ministerstvo vyradí uchádzačov podľa toho, koľko majú referencií.

Referencia bude jedno z hlavných kritérií na výber koncesionára. Referencia znamená, že firma, ktorá sa prihlási, za posledných 8 rokov naplánovala, zabezpečila výstavbu a aj prevádzkovala nemocnicu. Referencia stačí z menšej nemocnice, ako chce stavať štát, stačí, aby mala 200 lôžok a stála 100 miliónov, a nie 250, ako očakáva ministerstvo.

Referenciu však môže poskytnúť aj tretia osoba, ktorá nie je v konzorciu. V takom prípade však musí firma reálne využívať rady či odporúčania osoby, ktorej referencie využíva.

Kedy bude nemocnica hotová?

Nemocnica má začať naplno fungovať v prvom polroku 2018. Výstavba by mala podľa harmonogramu ministerstva trvať od októbra 2016 do prvého kvartálu 2018. Ide však o hraničné termíny, tvrdí ministerstvo. Preto nevylučuje, že niektoré termíny bude musieť posunúť, zatiaľ však chce vytvoriť časový tlak na to, aby bola nemocnica hotová čím skôr. Výrazne posunúť tieto termíny alebo celkovo zastaviť výstavbu môžu parlamentné voľby v roku 2016.

Práce môže zastaviť aj nezáujem – ak sa do ktorejkoľvek fázy tendra prihlásia menej ako tri firmy. „V takom prípade súťaž zrušíme,“ povedal Ivan Poprocký z Inštitútu zdravotnej politiky.

Kto ju postaví?

S možnými investormi či developermi sa ministerstvo zdravotníctva už v minulosti rozprávalo. Zatiaľ záujem prejavilo 26 firiem, ktoré sa dajú rozdeliť do troch skupín.

Z developerov to boli napríklad slovenské firmy Dalkia, J&T Real Estate a slovensko-španielske konzorcium OHL ŽS, ale aj francúzske a rakúske firmy.

Druhou skupinou sú finančné inštitúcie, ktoré majú záujem o financovanie projektu. Ide napríklad o banky ČSOB a ING Bank, Erste Group, o novej nemocnici so štátom hovorili aj britské či európske inštitúcie.

Treťou skupinou sú možní prevádzkovatelia, ako napríklad český Agel, ktorý prevádzkuje aj niektoré menšie nemocnice u nás, Svet zdravia vlastnený Pentou s najväčšou sieťou nemocníc u nás alebo kanadské či izraelské spoločnosti.

Ktoré a koľko firiem sa prihlási do tendra, sa dnes povedať nedá. Nemocnicu však môže stavať len firma alebo konzorcium spoločností, ktoré vedia naplánovať, zabezpečiť výstavbu a aj prevádzkovať nemocnicu.

Štát dnes tvrdí, že chce, aby išlo o transparentné spoločnosti s prehľadným pozadím a aby súťažiaci neboli navzájom prepojení. „Optimálne by to mali byť renomované medzinárodné spoločnosti,“ hovorí Králik.

Zákon im však zatiaľ nedovoľuje vylúčiť firmu preto, že nemá prehľadnú majetkovú štruktúru. „Môže sa nám prihlásiť firma s netransparentným vlastníkom a zákon nám nedovoľuje ju vylúčiť. Do podmienok sme však dali aj možnosť overovania referencií, takže minimálne v prípade firiem, ktoré poskytnú referencie, ich budeme vedieť overiť. A pri tomto type súťaže je podľa mňa nemožné, aby skutoční vlastníci ostali utajení,“ dodáva.

Akú úlohu bude mať v nemocnici štát?

Štát bude vlastniť stavbu, ale nebude môcť hovoriť do prevádzky nemocnice. Bude len kontrolovať, či prevádzkovateľ dodržiava zmluvu. Do súťažných podmienok chce ministerstvo zaradiť aj hodnotenie kvality. Napríklad tam môže byť podmienka, že do dvoch rokov bude musieť koncesionár získať významný certifikát kvality.

Štát by mal mať prístup ku všetkým zmluvám a k údajom o činnosti a hospodárení nemocnice.

Mal by mať aj ľudí v dozornej rade, vo výkonných funkciách však nebude.

„Ak sa to ukáže ako prínosné, nechávame otvorenú aj možnosť majetkovej účasti štátu v prevádzkovateľovi,“ povedal Králik.

Štát by tak s víťaznou firmou, ktorá by mala na starosti prevádzku, vytvoril spoločnú firmu na zabezpečovanie chodu nemocnice.

Okrem toho bude môcť štát aj zmeniť prevádzkovateľa aj počas 30 rokov, teda počas trvania koncesie. „Ale to len vtedy, ak by neplnili zmluvu a ohrozili by poskytovanie starostlivosti,“ hovorí Králik.

Koľko bude stáť?

Cena bude veľmi ovplyvňovať, kto nakoniec koncesiu na nemocnicu dostane. Odhad ministerstva zdravotníctva je dnes 250 miliónov eur. Bývalý minister zdravotníctva a šéf parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer) v rozhovore pre Zdravotnícke noviny však povedal, že to bude podľa neho dvakrát toľko.

Celková výška výnosov bez nákladov za 30 rokov by mala byť podľa odhadu ministerstva 6,3 miliardy eur.

Suma však bude výsledkom súťaže, rovnako ako náklady na jej financovanie. Ministerstvo chce totiž určiť strop dividendy, ktorú si nový koncesionár bude môcť ročne vyplatiť, o konkrétnom spôsobe dnes nehovoria. O tento strop však budú firmy súťažiť v tendri. Viac bodov by dostal uchádzač, ktorý povie, že mu ročne stačí menej peňazí. Prípadný zvyšný zisk by sa podľa Králika mohol buď investovať v nemocnici, alebo by ho mohol získať aj štát. „Ten by peniaze mohol investovať aj do inej nemocnice,“ dodal.

Budú v novej nemocnici rovnakí lekári, ako sú dnes v UNB?

Lekárov, sestry či iný personál si bude vyberať prevádzkovateľ nemocnice. Štát teda nevie povedať, či ľudia, ktorí dnes pracujú v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, budú pracovať aj v novej nemocnici.

Keďže lekári či odborári budú pri viacerých rozhovoroch s možnými investormi, je veľmi pravdepodobné, že budú chcieť do zmlúv pretlačiť aj ich záujmy.

Ministerstvo teraz sľubuje, že v zmluvách budú chcieť presadiť garanciu práv zamestnancov a aj spôsob výberu nových ľudí, ktorý by bol v prospech terajších zamestnancov. Či sa im to podarí, sa dnes nedá povedať, bude to závisieť aj od postoja firiem, ktoré sa zúčastnia dialógu.

Čo získa pacient stavbou novej nemocnice?

Nová nemocnica v Bratislave má poskytovať najťažšie zákroky a mala by byť posledným zariadením, ak si nižšie nemocnice nebudú vedieť poradiť.

Mala by poskytnúť aj priestor na vedu a štúdium. Keďže pôjde o univerzitnú nemocnicu, mala by tam prebiehať aj výučba.

Aké riziká môžu vzniknúť pre štát?

Problémom novej nemocnice je najmä spôsob, ako ju chce štát postaviť – teda cez PPP. Už v čase, keď sa ešte nevedelo, ako by mala vyzerať, prejavili o ňu záujem aj firmy známe z PPP projektov na diaľnice. Zapojiť sa tak chceli Váhostav Juraja Širokého, Doprastav, OHL.

Stavba a prevádzka meganemocnice za niekoľko stoviek miliónov eur láka aj finančné skupiny – Pentu a J&T. V minulosti sa chcel zapojiť aj podnikateľ Ivan Kmotrík.

„Financovanie projektov cez PPP je pre nezodpovedných politikov pokušením, ako sa zapáčiť a zavďačiť voličom a sponzorom. Sú často skrytým zadlžovaním štátu, ktorého dôsledky ponesú budúce generácie,“ povedal analytik INEKO Dušan Zachar pre denník SME ešte v roku 2012, keď premiér Robert Fico ohlásil, že štát postaví novú nemocnicu v Bratislave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie