Denník N

Colnú kriminálku riadi trištvrte roka bez previerky NBÚ

Zásahová jednotka Kriminálneho úradu Finančnej správy. Foto – TASR
Zásahová jednotka Kriminálneho úradu Finančnej správy. Foto – TASR

Riaditeľ špeciálnej jednotky colníkov a daňovákov Ľudovít Makó má len previerku od šéfa finančnej správy a neodpovedá, kedy o previerku Národný bezpečnostný úrad požiadal.

Pracovať na medzinárodných akciách proti drogovým kartelom, veľkým gangom pašerákov cigariet a alkoholu alebo obchodníkom so zbraňami aj rádioaktívnym materiálom môže byť pre ľudí z polície vysnívanou prácou.

Na Slovensku na takýchto prípadoch (napríklad aj na objavení niekoľko stoviek metrov dlhého pašeráckeho tunela na slovensko-ukrajinskej hranici v roku 2012) pracuje špeciálny útvar, ktorý má názov Kriminálny úrad Finančnej správy (KÚFS).  A jeho riaditeľom je človek, ktorý nemá patričnú bezpečnostnú previerku.

Volá sa Ľudovít Makó, je to bývalý policajt, ktorý pracoval na Krajskom riaditeľstve v Nitre a na Policajnom prezídiu. Do funkcie ho vlani 15. septembra vymenoval šéf Finančnej správy a nominant Smeru František Imrecze.

Makó pre políciu pracoval v rokoch 1997 až 2004 a potom riadil holding, pod ktorý patrila súkromná bezpečnostná služba Abas.

Ľudovít Makó. Foto - financnasprava.sk
Ľudovít Makó. Foto – financnasprava.sk

Rozsah právomocí, možností a dôvery, ktorým Makó disponuje, je obrovský. Napríklad keď Finančná správa nakupuje systémy, ktorými chce bojovať proti daňovým a colným únikom, robí to v utajenom režime. Nezverejňuje, čo, za koľko a ani od koho nakupuje, a tendre nerobí vôbec. Ide pritom o nákupy za milióny eur. Napriek tomu, že sa u daniarov nezverejňujú nákupy za obrovské peniaze, aby sa informácie o nich nedostali k daňovým podvodníkom a pašerákom, šéf ich špeciálneho útvaru nemá previerku Národného bezpečnostného úradu čo i len na najnižší stupeň „Dôverné“. 

Špeciálny útvar využíva okrem kriminalistických aj spravodajské metódy a má veľmi dobre vyzbrojenú Jednotku služobných zákrokov podobnú špeciálnym policajným či armádnym jednotkám. Colná kriminálka v utajení sleduje zásielky s drogovým kontrabandom a má prístup k najtajnejším operáciám policajných či protidrogových jednotiek nielen z Európskej únie, ale z celého sveta.

Previerka len od vlastného šéfa

„Riaditeľ KÚFS má previerku na stupeň utajenia ‚Vyhradené‘ platnú od 14. novembra 2014,“ odpísala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková na otázky Denníka N.

Ide o previerku najnižšieho stupňa, na ktorej sa nepodieľa NBÚ a udeľuje ju zamestnávateľ svojmu zamestnancovi. S utajovanými skutočnosťami sa v práci stretávajú aj radoví referenti Finančnej správy a Kriminálneho úradu Finančnej správy. Desiatky z nich majú vyšší stupeň previerky – už od NBÚ – na stupne utajenia „Dôverné“ či „Tajné“. Makó riadil Kriminálny úrad dva mesiace úplne bez previerky a aj tú najjednoduchšiu previerku dostal až v polovici novembra.

Kto teda nahliada do dokumentov colnej kriminálky s hlavičkou „Dôverné“ či „Tajné“? „Zodpovednosť za nakladanie s utajovanými skutočnosťami nesie poverená osoba KÚFS v zmysle organizačného poriadku, ktorá má požadovaný stupeň previerky,“ odpísala Finančná správa.

Mal by mať, lebo požiadal

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak hovorí, že Kriminálny úrad Finančnej správy, s ktorým spolupracoval ešte ako s Colným kriminálnym úradom, bol pre prácu polície veľmi dôležitý. „Mal kompetencie, o ktorých sme len snívali. Napríklad pri sledovaní medzinárodných dodávok rôznych kontrabandov – od drogových cez zbraňové – mali colníci väčšie kompetencie, prístup k medzinárodným databázam, mali viac vybudované vzťahy.“

Informácia, že šéf kriminálky Finančnej správy nemá previerku NBÚ, ho prekvapila. Spišiak mal previerku na najvyšší stupeň „Prísne tajné“. Previerka podľa neho trvala prvýkrát približne pol roka a keď si ju obnovoval, mesiac či dva.

Spišiak hovorí, že šéf KÚFS previerku NBÚ potrebuje. „Mal by ju mať. Ale aj on asi vie, že by mal mať, lebo požiadal.“

Kedy požiadal o previerku?

Makó si podľa odpovede pre Denník N „podal žiadosť o vydanie previerky ‚Tajné‘“. Finančná správa neodpovedala, kedy to urobil a či to nebolo až po tom, ako sme sa o to začali zaujímať. Národný bezpečnostný úrad sa zasa ku konkrétnym previerkam, ktoré robí, nevyjadruje.

Bez odpovede Finančnej správy zostali otázky, aký je oficiálny opis pracovnej činnosti pre funkciu riaditeľa a aké podmienky sú určené na jeho previerku, rovnako aj jeho zástupcov a šéfov regionálnych úradov.

Ministerstvo financií, pod ktoré Finančná správa patrí, na otázky Denníka N neodpovedalo vôbec.

Viskupič sa spýta NBÚ

Šéf parlamentného výboru na kontrolu NBÚ Jozef Viskupič z OĽaNO hovorí, že sa listom obráti na riaditeľa bezpečnostného úradu, aby mu oznámil, kedy Makó o previerku požiadal. „Vzhľadom na informácie, ktoré mám a z ktorých vyplýva aj možnosť, že konkrétne táto osoba by nemusela prejsť previerkou, bude pre mňa odpoveď od predsedu NBÚ veľmi zaujímavá.“

Makó a jeho riaditeľovanie zaujalo aj televíziu Markíza. Minulý týždeň odvysielala reportáž, že vydal nariadenie, ktorým nariadil zamestnancom nahlásiť akékoľvek stretnutia s kolegami, čo už na úrade nepracujú. V hlásení musia uviesť meno osoby, deň, čas, miesto a dôvod kontaktu.

Keď sa za ministra obrany Ľubomíra Galka stal šéfom Vojenskej spravodajskej služby Milan Hudec, Robert Fico po týždni prišiel s návrhom, aby Galka odvolali, keďže Hudec absolvoval neštandardnú previerku, ktorú nepodpísal zástupca šéfa VSS, ale priamo minister. Hudec z funkcie okamžite odišiel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie