Denník N

Rakovinu mnohí poznajú len zo seriálov. Prekáža mi, že sa z nej robí atrakcia, vraví podnikateľka

Bára Rektorová. Foto - facebookový účet B. R.
Bára Rektorová. Foto – facebookový účet B. R.

Nikdy nehovorte smrteľne chorému pacientovi – „to dáš“. A už vôbec nie to, nech sa konečne začne mať rád, hovorí kráľovná českého sushi Bára Rektorová v rozhovore pre český Deník N.

Podnikateľka Bára Rektorová, ktorej sa podľa názvu jej firmy začalo hovoriť sushiqueen, pred viac ako tromi rokmi ochorela. Lekári jej diagnostikovali zhubný nádor v hlave.

Matka dvoch malých detí sa rozhodla, že o svojej chorobe napíše knihu. Vlastne nie o rakovine samotnej, ale o tom, ako by sa mali zdraví ľudia správať, aby chorí ich starostlivosť vrátane najrôznejších ezoterických rád psychicky prežili.

Píšete knihu o rakovine a…

Snáď ju zvládnem napísať. Teraz je to všetko zase aktuálne… Bolo lepšie, keď som ju písala po tej „prvej“ rakovine, keď som mala odstup. Chcem napísať knihu o tom, že o rakovine človek vlastne nič nevie, nie je na to pripravený. Väčšina ľudí pozná rakovinu z televízie a zo seriálov. Pripadá mi, že keď autori nevedia, akú prekážku by mala nejaká postava prekonávať, tak tam proste bachnú rakovinu. Tá môže dopadnúť dobre aj zle. Pri najhoršom sa zbavia nejakej postavy, keď napríklad nie je u divákov populárna. Ono to tak naozaj je! Myslím, že aj pre mňa to bolo…

… zavádzajúce?

Ja som sa, samozrejme, nikdy nezaujímala o to, ako sa žije pacientom s rakovinou. Nenapadlo mi to, nemala som dôvod. Automaticky som si myslela, že to prebieha nejako tak, ako je to v tých seriáloch. Touto knihou by som to chcela odromantizovať.

Ak to správne chápem, vaša kniha bude vlastne manuál pre pacientov, ale aj pre ich okolie, pre príbuzných, priateľov, lekárov.

Netuším, či sa dá napísať manuál na rakovinu. Skôr chcem opísať svoje skúsenosti s realitou. Niekedy to bolo úplne iné, než ako si ľudia myslia.

Ako hodnotíte napríklad lekárov a personál nemocníc v týchto seriáloch? Zodpovedá to realite?

Iné ako reálne to, samozrejme, je. Ale s tým sa, povedala by som, akosi ráta. Keby to bolo autentické, tak by rakovina v seriáloch nikoho nebavila. Skôr

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie