Denník N

Niektoré látky v opaľovacích prípravkoch vyvolali obavy, vedci skúmajú ich vplyv na zdravie a prírodu

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Týždňový výlet na ostrom slnku koži výrazne škodí, ak sme boli predtým celý rok zavretí v kancelárii. „Je menším zlom natrieť sa ochranným faktorom 50, prípadne 50+, ako keby sme sa nenatreli vôbec a spálili sa do pľuzgierov,“ vraví slovenská výskumníčka.

Ľuďom Bajau v Indonézii sa hovorí aj „morskí nomádi“, keďže na mori trávia celý život. Pred ostrým slnkom, ktoré ich v pobrežných vodách spaľuje, sa chránia pastou zvanou „burak“, čo je zmes rias, ryže a miestneho korenia. Má zelenú farbu a na koži vyzerá nevábne ako vrstva bahna, takže nespĺňa naše estetické nároky na opaľovacie krémy, ktoré na tele nevidno, lebo sa vsiaknu.

Podľa novej štúdie, ktorá vyšla v máji v prestížnom lekárskom časopise JAMA, sa však viaceré látky, ktoré sa bežne používajú v opaľovacích prípravkoch, vstrebávajú nadmerne. Platí to najmä o benzofenóne-3 (v USA ako oxybenzón), najrozšírenejšej účinnej látke v opaľovacích prípravkoch (správne ako „výrobky na ochranu kože pred nadmernou expozíciou slnečnému žiareniu“, ďalej ako opaľovacie prípravky).

Uvedené zistenia si podľa zahraničných vedcov vyžiadajú dodatočné výskumy o vplyve benzofenónu-3 a ďalších látok na ľudský organizmus. V tejto chvíli ho totiž celkom nepoznáme.

Látku spojili aj s kratšími tehotenstvami žien

Štúdia z roku 2008 ukázala, že až 97 percent Američanov malo benzofenón-3 vo vzorke moču. „Dvadsať rokov vieme, že má schopnosť dostať sa do krvi,“ cituje CNN dermatológa Adeho Adamsona z univerzity v texaskom Austine. „No do dnešného dňa nevieme, či to má nejaký vplyv na ľudské zdravie,“ dodal lekár a vedec.

Okrem krvi a moču ho vedci našli aj v materskom mlieku či plodovej vode. Niektoré výskumy dokonca spojili výskyt benzofenónu-3 v tele s hormonálnymi zmenami mužov či kratšími tehotenstvami žien a zvierat.

Benzofenón-3 je umelo vytvorená chemická zlúčenina, ktorá pohlcuje ultrafialové žiarenie. No nevyužíva sa len na ochranu pokožky a nájsť ju možno aj v lakoch na vlasy alebo vo funkčnom oblečení, píše český týždenník Respekt.

Druhy UV filtrov, ochranné faktory a UVA a UVB:

Chemické UV filtre: vo svojej molekule absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, patrí k nim napríklad i benzofenón-3.

Minerálne UV filtre: ako milióny drobných zrkadielok UV žiarenie odrážajú, základom je oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý.

Ochranný faktor (SPF, z angl. Sun Protection Factor): vyjadruje schopnosť opaľovacieho krému blokovať UVB žiarenie. Ak u vás dôjde k začervenaniu pokožky po 10 minútach na slnku, ochranný faktor 30 znamená, že ochranu pred UVB predĺži na 300 minút (10 minút x SPF 30). Ak má výrobok ochranný faktor nižší ako 6, nejde o opaľovaciu kozmetiku.

UVB: má kratšiu vlnovú dĺžku ako UVA, preniká priemerne len do pokožky a v nadbytku môže spôsobiť rakovinu kože. Rakovina kože – melanómová (nekontrolované množenie melanocytov) alebo nemelanómová (nekontrolované množenie bazálnych a spinálnych buniek) – je najčastejším typom rakoviny.

UVA: má dlhšiu vlnovú dĺžku, preniká hlbšie do pokožky a môže viesť k tvorbe voľných radikálov, ktoré poškodia normálnu funkciu buniek. UVA žiarenie je spojené s tvorbou vrások, pigmentových škvŕn a celkovo starnutím kože. Znak UVA v čiernom krúžku sa smie na prípravku uviesť iba vtedy, ak dosahuje prinajmenšom tretinu hodnoty ochranného faktora proti UVB.

Budú skúmať, ako vplývajú na rovnováhu hormónov v tele

Benzofenón-3 je – spolu s inými chemickými filtrami UV žiarenia – na listine potenciálnych endokrinných disruptorov. „V tejto chvíli je látka povolená. Ak by sa naozaj preukázalo, že ide o endokrinný disruptor, benzofenón-3 by sa zakázal,“ povedala pre Denník N pedagogička a výskumníčka v oblasti bezpečnosti kozmetiky Jarmila Hojerová. Docentka pôsobí na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU a je aj prezidentkou Slovenského kozmetologického zväzu.

Endokrinné disruptory sú látky, ktoré rozvracajú rovnováhu hormónov v tele. Väčšinou ide o molekuly, ktoré sa podobajú na súčasť ľudského hormónu a nedovolia mu normálne fungovať.

„Niektorí spájajú benzofenón-3 s malformáciami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie