Denník N

Kandidujú za ústavných sudcov, hoci opakovane neuspeli. Prečo ich neúspech neodrádza? (anketa)

Z vypočutia kandidátov na ústavných sudcov. V justícii či na prokuratúre je už vypočutie kandidátov na vrcholné funkcie štandardom. Foto N - Tomáš Benedikovič.
Z vypočutia kandidátov na ústavných sudcov. V justícii či na prokuratúre je už vypočutie kandidátov na vrcholné funkcie štandardom. Foto N – Tomáš Benedikovič.

Do štvrtej voľby ústavných sudcov sa prihlásilo už len šestnásť uchádzačov, z nich až štrnásti opakovane. Denník N sa ich pýtal, čo ich motivuje a čím chcú tentoraz presvedčiť poslancov, aby ich meno posunuli na výber hlave štátu.

Na schôdzi, ktorá sa začne 18. júna, čaká poslancov ďalšia, v poradí už štvrtá, voľba kandidátov na ústavných sudcov. Na Ústavnom súde chýbajú sudcovia od polovice februára. Pôvodne v Košiciach ostali len štyria, od polovice apríla sú tam siedmi. Je to však stále málo na to, aby bol súd ako najvyšší garant dodržiavania práv občanov plne funkčný.

Poslanci musia zvoliť ešte šesť kandidátov. Aj z nich bude budúcich ústavných sudcov vyberať nastupujúca prezidentka, Zuzana Čaputová.

Do voľby sa prihlásilo šestnásť kandidátov, z toho len dvaja nováčikovia. Tých, ktorí kandidujú opakovane, mnohí už po štvrtý raz, sa Denník N opýtal, čo ich v kandidatúre motivuje. Odpovedali deviati. Čitatelia sa tak nedozvedia reakciu Michala Ďuriša, Borisa Gerberyho, Martiny Jánošíkovej, Petra Melichera či Zuzany Pitoňákovej.

Otázky:

  1. Prečo ste sa rozhodli opakovane kandidovať na post ústavného sudcu?
  2. Niekoľkokrát vás už poslanci nezvolili, čím ich chcete tentoraz presvedčiť?

Katarína Čechová (58)

1. Každé zodpovedné rozhodnutie urobiť niečo je len jedno. Odhliadnuc od toho, kedy a v koľkých šanciach sa ho môžeme pokúsiť uskutočniť.

2. Všetko, čím som mohla presvedčiť, som už opakovane povedala na vypočutiach a uviedla v motivačnom liste a životopise.

Advokátka, ktorú tentoraz navrhla ombudsmanka aj Slovenská advokátska komora. Kandiduje po tretí raz, v predchádzajúcich voľbách získala najviac 54 hlasov, najmenej 30.

Ladislav Duditš (51) 

Základným predpokladom každej voľby je možnosť výberu. Udelením súhlasu s nomináciou do opakovanej voľby ponúkam poslancom možnosť vybrať za kandidáta na ústavného sudcu kariérneho sudcu s dlhoročnou praxou, s medzinárodnými skúsenosťami a s potrebnými osobnostnými vlastnosťami.

Krajský sudca z Košíc, ktorý kandiduje štvrtýkrát. Navrhla ho komora exekútorov, Notárska komora a dekan Právnickej fakulty UPJŠ Miroslav Štrkolec. Vo voľbách získal najviac 36 a najmenej 3 hlasy poslancov.

Libor Duľa (52) 

1. Z triviálneho dôvodu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie