Denník N

Facebook chce predstaviť novinku – vlastnú kryptomenu

Foto TASR /AP
Foto TASR /AP

Virtuálna mena s uniknutým projektovým názvom Libra alebo GlobalCoin by mala byť naviazaná na americký dolár, a chcela by tak byť na rozdiel od iných kryptomien stabilná. Zaviesť ju chcú na budúci rok.

Projekt, ktorý by mal pomôcť Facebooku s biznisom na internete, sľuboval Mark Zuckerberg už skôr. Podľa Financial Times  hovoril o tom, ako si uvedomuje, že jeho tradičný biznis s reklamou je „slepý k e-commerce“. Užívatelia síce môžu na Facebooku objaviť nejaký produkt, no ak chcú s predajcom komunikovať, musia prejsť do Messengera či WhatsAppu a nakoniec platia cez niekoho úplne iného.

Využitie novej kryptomeny by mohlo Facebooku pomôcť stať sa akousi „superapkou“ – takou, z ktorej ľudia nebudú musieť odísť do iného prostredia, aby dokončili nákup či poslali peniaze svojim známym. Nemuseli by prejsť do žiadneho e-shopu a dokonca ani do svojej banky. Podobne ako to vie robiť napríklad WeChat.

Bol by to úder

Takýto biznis by zasiahol už aj banky, ktoré vo Facebooku či ostatných gigantoch typu Apple, Google či Amazon vidia najväčšie hrozby. Konkurenti sa s nabúravaním finančných produktov už pohrávajú. Napríklad Apple v marci začal s vlastnými kreditkami na americkom trhu v spolupráci s Goldman Sachs. Má vlastnú peňaženku Apple Pay, podobne možno platiť cez Amazon Pay či Google Pay.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Facebook

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie