Denník N

7 dobrých správ: Študenti z Námestova navarili polievku bratislavským bezdomovcom

Študenti z Námestova v bratislavskej nocľahárni varili pre ľudí bez domova. Foto - Facebook/Depaul Slovensko, nezisková organizácia
Študenti z Námestova v bratislavskej nocľahárni varili pre ľudí bez domova. Foto – Facebook/Depaul Slovensko, nezisková organizácia

Českí archeológovia našli striebornú sekeru, na Slovensku sme zaznamenali objav bronzového meča a v Betliari je vystavená vzácna stredoveká kniha hodiniek. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Sever Nemecka chce byť bez emisií

Sever Nemecka podporil projekt, ktorý do roku 2035 zaručí využívanie obnoviteľných zdrojov bez elektriny na sto percent a pre kúrenie a dopravu na 50 až 75 percent. To by umožnilo zníženie emisií skleníkových plynov o tri štvrtiny, píše Euro.cz.

Pod projekt s názvom Norddeutsche Energiewende – NEW 4.0 sa už podpísali spolkové krajiny Hamburg, Šlezvicko-Holštajnsko a Meklenbursko-Predpomoransko.

„Ak chceme do roku 2035 v severnom Nemecku dosiahnuť dekarbonizáciu o 75 percent, budeme musieť využívať sto percent elektriny z obnoviteľných zdrojov a 50 až 75 percent obnoviteľnej energie na výrobu tepla a pohonné hmoty,“ uviedol podľa Die Welt Werner Beba, koordinátor projektu New 4.0.

Namiesto fosílnych palív majú výrobu energie zabezpečiť veterné parky v Severnom a Baltskom mori. Nemecké ministerstvo do konca júna vyberie projekty, ktoré podporí. Celkovo na ich podporu vyčlenili 350 miliónov eur.

K podobnej iniciatíve sa tiež zaviazalo Fínsko, ktoré chce do roku 2035 ukončiť znečisťovanie ovzdušia emisiami CO2.

Nová fínska vláda oznámila, že tento ambiciózny plán zvýši verejné výdavky o 1,23 miliardy eur ročne a ďalšie tri miliardy pôjdu na jednorazové investície predovšetkým do železničnej dopravy, píše denník Guardian.

https://twitter.com/chrisgleadle/status/1135873587095724032

2. Tanzánia zakázala plastové tašky

Nové opatrenia na zastavenie znečisťovania životného prostredia prijala aj Tanzánia. Africká krajina totiž zakázala používanie plastových tašiek, pričom takéto tašky bude zakázané dovážať, vyrábať aj predávať.

„Poviem vám to jasne: po 1. júni ich už vláda nepovolí ani na jediný deň a nepripustí, aby ich ktokoľvek používal. V krajine nedovolíme žiadnu plastovú tašku,“ povedal podľa AFP viceprezident Samia Saluhu Hassan.

Úrady tiež pripravili letáky pre turistov, v ktorých upozorňujú, že sa pred vstupom do krajiny musia zbaviť všetkých plastových tašiek.

„Vláda dúfa, že návštevníci prijmú určité nepríjemnosti spojené so zákazom plastových tašiek, pretože sú si vedomí nutnosti chrániť životné prostredie a zachovať našu krajinu čistú a krásnu,“ píše sa v materiáloch.

Každému, kto by plastovú tašku vyrobil alebo doviezol, bude hroziť pokuta vo výške jednej miliardy tanzanských šilingov (okolo 400-tisíc eur) alebo dvojročné väzenie.

Za používanie plastovej tašky hrozí pokuta 87 dolárov alebo týždeň za mrežami.

Zákony regulujúce používanie plastov už má 127 krajín. Na svete sa pritom ročne vyrobí asi 300 miliónov ton plastov a v oceánoch je asi päť biliónov kusov plastového odpadu.

3. Francúzsko už nechce plytvať tovarom

Francúzsko ako prvá krajina na svete prijme plán proti plytvaniu oblečenia, kozmetiky aj elektroniky. Premiér Édourd Philippe oznámil, že do dvoch až štyroch rokov bude zakázané ničenie nepredaného tovaru, ktorý by podľa vlády mal byť darovaný alebo recyklovaný.

Podľa francúzskej vlády sa za rok zničí nepotravinový tovar v hodnote za vyše 600 miliónov eur. „To je šokujúce plytvanie,“ uviedol podľa Le Monde Philippe.

Nepredaný tovar ničia veľkí distribútori a tiež luxusné značky, ktoré nechcú znižovať ceny svojich produktov, a preto ich radšej zničia.

Vo Francúzsku od roku 2016 platí zákon proti plytvaniu potravín, ktorý zakazuje obchodom vyhadzovať nepredané jedlo. To dostávajú charity.

4. Českí archeológovia našli striebornú sekeru

Českí archeológovia objavili pri Jičíne sekeru zdobenú striebrom, ktorá môže pochádzať z čias Veľkej Moravy.

„Zaujímavé na tejto sekere je predovšetkým to, že je zdobená striebrom. Predbežne nález datujeme do 9. storočia nášho letopočtu, teda do obdobia Veľkej Moravy,“ povedal pre ČT24 archeológ Ondřej Herčík. „Podobný nález na území našej republiky zatiaľ nemáme. Doteraz sa nepodarilo nájsť analógie ani z územia strednej Európy.“

Archeológovia nezverejnili presné miesto, kde sekeru objavili. Predpokladajú, že sa na ňom možno nachádzajú aj ďalšie vzácne predmety.

5. V štrku objavili bojové sekery aj meče

Významný nález oznámili aj na Slovensku. Pri ťažbe štrku neďaleko Piešťan objavili historické predmety vrátane bojových sekier. Našli ich v starom koryte Váhu pomocou detektora kovov. Najvýznamnejší z nich je bronzový meč.

„Je zachovaný takmer celý. Chýba len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie