Denník N

Kiskov rýchly štart je prvým meraním strany bez názvu a ľudí. Začal však dobre

Strana začína na pomerne vysokých percentách. Prieskumy po jej vzniku nemusia priniesť podobné čísla.

Nový projekt končiaceho prezidenta chce podľa volebného modelu agentúry AKO pre Hospodárske noviny voliť až 10,8 percenta respondentov. Takáto podpora vyzerá na prvý pohľad ako veľmi dobrý začiatok a štart novej Kiskovej strany na prvý pohľad vyzerá pozitívne aj v porovnaní so štartom iných politických strán, ktoré vznikli za posledných 20 rokov.

Pre porovnanie: keď sa na konci roka 1999 rozbiehal Smer, agentúra Focus mu v prvom prieskume namerala 5,4 percenta, o mesiac neskôr to bolo až 10,8 percenta a po dvoch mesiacoch Ficova strana stúpla na 17,6 percenta.

Aliancia nového občana (ANO) Pavla Ruska po svojom štarte na jar 2001 dostala zasa len 4,1 percenta a o tri mesiace to bolo 5,5 percenta. OĽaNO malo po založení v roku 2011 najprv 2,9 a po prvom mesiaci už 5,8 percenta.

Naopak, kotlebovci sa prvé dva roky v prieskumoch potácali v okolí jedného až dvoch percent a hlboko pod piatimi percentami sa niekoľko mesiacov pohybovala aj Sme rodina. Jediná strana s jednoznačne raketovým štartom bola Sieť, ktorá po založení Radoslavom Procházkom začínala až na 13,3 percenta.

Zatiaľ nie je nič isté

Predstavuje však výsledok z prieskumu aj skutočné preferencie Kiskovej ešte neexistujúcej strany? Zatiaľ zrejme nie. Dôvodov je viac. Prvým je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie