Denník N

Timothy Garton Ash: Na Slovensko sa pozeráme s veľkou nádejou. Brexit sa skončí druhým referendom

Timothy Garton Ash. Foto - GLOBSEC
Timothy Garton Ash. Foto – GLOBSEC

„Rusko nie je najväčšia hrozba pre Európu, za naše problémy si môžeme sami,“ hovorí známy britský historik, ktorý sa zaujíma o náš región.

Vo štvrtok ste v Bratislave povedali, že Rusko chce zničiť Európsku úniu. Ako to Rusko dokáže?

Rusko – alebo lepšie povedané Putin, lebo Putin je Rusko – verí, že budúcnosť patrí silným suverénnym štátom a ríšam. A nie moderným nadnárodným konštruktom ako Európska únia. Verí, že história pôjde týmto smerom, a on tomu pomôže tým, že bude financovať krajne pravicové populistické strany, viesť dezinformačné kampane alebo ponúkať výhodné investičné zmluvy niektorým štátom EÚ. Nehovorím to však s nejakým morálnym rozhorčením. Štáty to robievajú. Nemyslím si ani, že v akomkoľvek význame je Rusko najväčšia hrozba pre Európu. Nemali by sme zveličovať rozsah ruskej hrozby. Naše najväčšie problémy sme si vytvorili sami.

Napríklad?

Napríklad dôsledky krízy v eurozóne, rozdelenie medzi severom a juhom Európy. Ak sa pozriete do mysle Angely Merkelovej pred nadchádzajúcim európskym samitom, Rusko bude na zozname veľmi nízko. Poľsko a Maďarsko budú relatívne nízko. Migrácia do západných krajín či kríza eurozóny v Taliansku budú zasa hore. Geopoliticky bude pre Západ oveľa väčší problém Čína.

Čiže si nemyslíte, že Rusko môže mať taký vplyv na jednotu Európy, ako sa hovorí?

Vo vašej časti Európy má veľmi významný vplyv. Veľká téma je plynovod Nordstream 2. Mám z toho obavy. Všetci hovoria, že národné záujmy by sme mali dať na druhú koľaj, no v tomto prípade vidno pokrytectvo. Je jasné, že Nordstream nie je dobrý pre európsku energetiku. Nemecko uprednostnilo svoje národné záujmy pred celoeurópskymi.

Zameriavate sa najmä na náš región. Ako vidíte posledný vývoj v štátoch Vyšehradskej štvorky?

Najväčší problém v otázke politického systému je Maďarsko. Nemyslím si, že Maďarsko je ešte liberálna demokracia. To je šokujúce. Poľsko má veľký význam, jeho vnútorný boj bude pokračovať, v krajine sú silné opozičné strany a silné nezávislé médiá. Slovensko je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie