Denník N

Ako sa v Amsterdame podarilo dostať bezdomovcov z ulice? Dali im domov a pritom ušetrili

Viola Maria Stekelenburgová a Tessa Hamersová. Foto N - Vladimír Šimíček
Viola Maria Stekelenburgová a Tessa Hamersová. Foto N – Vladimír Šimíček

Vďaka programu, ktorý prevzali z New Yorku, sa už podarilo nájsť bývanie pre tisíc ľudí bez domova. Môžeme sa ním inšpirovať aj na Slovensku?

Holanďanky Tessa Hamersová a Viola Maria Stekelenburgová prišli do Bratislavy na pozvanie OZ Proti prúdu, vydavateľa Nota bene, predstaviť projekt Housing First (Bývanie na prvom mieste), ktorý v Amsterdame pomáha bezdomovcom nájsť si bývanie. Keď školili kolegov zo slovenských neziskoviek, zaskočila ich poznámka, že v Holandsku už bezdomovectvo prakticky neexistuje a tamojší sociálni pracovníci pomaly ani nemajú komu pomáhať.

„Boli by sme šťastní, keby to bola pravda, no, žiaľ, nie je to tak. Ale vďaka programu Housing First sa nám už podarilo dostať z ulice viac ako tisíc ľudí,“ hovorí koordinátorka programu Viola Maria Stekelenburgová. Spolu s Tessou Hamersovou sa v rámci organizácie HVO Querido venujú ľuďom bez domova, ktorí majú dvojitú diagnózu – duševnú chorobu v kombinácii so závislosťou. A okrem toho robia školenia pre neziskové organizácie v iných krajinách, kde by sa tiež chceli inšpirovať programom Housing First, s ktorým holandská organizácia dosahuje najlepšie výsledky v Európe.

Inšpirovali sa v New Yorku

Celé sa to začalo pred trinástimi rokmi, keď si holandské neziskové organizácie urobili prieskum o tom, aká je situácia ľudí bez domova. „Zistili sme, že pre štyri najväčšie holandské mestá Utrecht, Rotterdam, Haag a Amsterdam je bezdomovectvo veľký problém, s ktorým si nevedia rady. Rozmýšľali sme, ako by sme mohli pomôcť. Chceli sme nájsť projekt, ktorý bude naozaj fungovať,“ spomína Viola.

Išli sa preto pozrieť do New Yorku, ako bezdomovectvo riešia tam.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie