Denník N

Šéf českej diplomacie: Akákoľvek legitimizácia okupácie Československa je neprijateľná

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák so svojím českým kolegom Tomášom Petříčkom. Foto - TASR
Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák so svojím českým kolegom Tomášom Petříčkom. Foto – TASR

Maroš Šefčovič má veľmi dobré predpoklady obsadiť post v jednej z významných inštitúcií EÚ, hovorí český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

O veľkých protestoch proti Babišovi aj kríze českej sociálnej demokracie sme sa rozprávali so šéfom českej diplomacie Tomášom Petříčkom (ČSSD) na konferencii Globsec.

Šéf ruskej diplomacie o pripravovanom zákone o veteránoch vyhlásil, že ide o iniciatívu osamotenej opozície a oficiálne stanovisko Ruska k okupácii Československa sa nemení. Má sa brať vážne táto iniciatíva, alebo nie?

Česká republika to berie vážne, náš parlament k tomu prijal uznesenie, naše ministerstvo zahraničných vecí sa k tomu vyjadrilo už v pondelok, že by mohlo dôjsť k spochybneniu interpretácie invázie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Akákoľvek legitimizácia invázie je podľa môjho názoru neprijateľná, aj preto sme zadali nášmu veľvyslancovi v Moskve, aby to takto komunikoval s ruskou stranou. Ak by skutočne spochybňovali a snažili sa prerozprávať okupáciu Československa, tak by to mohlo poznamenať ako česko-ruské, tak aj slovensko-ruské vzťahy, pretože aj slovenská strana reagovala.

Čo konkrétne vás nahnevalo?

Ide o vysvetlenie, prečo by vojaci, ktorí sa zúčastnili okupácie Československa,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Maroš Šefčovič

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie