Denník N

Fico hovoril o Rusku u Putina len v dobrom. Sankcie by zrušil, propagandu v TV neriešil

Ruský prezident Vladimir Putin a slovenský premiér Robert Fico. FOTO - TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin a slovenský premiér Robert Fico. FOTO – TASR/AP

Nemáme žiadne problémy, ktoré by nás zaťažovali, sankcie by som zrušil, opakoval dookola ruským lídrom počas návštevy Moskvy slovenský premiér Robert Fico. Putin sa mu poďakoval, že prišiel 9. mája, narozdiel od Kisku.

V pondelok večer zazvonil ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi telefón z Moskvy. Namiesto ruských predstaviteľov sa v ňom ozval hlas slovenského premiéra Roberta Fica.

Porošenkovi zavolal po príchode na svoju dvojdňovú návštevu Ruska. Ubezpečil ho, že reverz plynu zo Slovenska na Ukrajinu bude pokračovať v plnom objeme aj naďalej, a skonštatovali, že pre upokojenie situácie na Donbase je potrebné dodržiavanie mierového dohovoru z Minska.

Nevhodná cesta v zlom čase

Premiér Fico sa tak snažil trochu vyvážiť svoju cestu do Moskvy, kde len pred necelým mesiacom oslavoval 9. mája víťazstvo nad fašizmom. Podľa analytikov sa mu to však nepodarilo.

Už na druhý deň mu ruský prezident Vladimir Putin ďakoval za to, že prijal, na rozdiel od väčšiny západných lídrov, vrátane prezidenta Andreja Kisku, pozvanie na oslavy 9. mája v Moskve.

„Nikto nebude spochybňovať skutočnosť, že 63-tisíc vojakov Červenej armády zomrelo pri oslobodení Slovenska,“ povedal Fico podľa agentúry Ria Novosti. Ani slovom nezmienil kontroverzný ruský dokument, v ktorom ruská štátna televízia oslavovala sovietsku okupáciu Československa v roku 1968.

Fico na oslavách v Moskve 9. mája:

moskva-2_tasr_ap

„Viac ako solidaritu s Európskou úniou či Ukrajinou, ktorá čelí vojne na východe krajiny, akoby ukazoval solidaritu s Ruskom,“ povedal Denníku N prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov.

Fico zavítal do Moskvy v čase, keď ruská televízia glorifikovala sovietsku okupáciu Československa v roku 1968 a Kremeľ spísal čierny zoznam 89 európskych politikov, ktorým zakázal vstup do krajiny.

„Je to úplne nepatričné, prísť tam, keď Rusko zakazuje vstup ľudom, ktorých jediné previnenie je, že majú vlastný názor,“ hovorí Mesežnikov.

Premiér sa počas celej návštevy vyhol nepríjemným otázkam.

Nespomenul účasť ruskej armády na konflikte v Donbase, ktorý si za posledný rok vyžiadal už vyše 6200 obetí. Nezastal sa ani 89 politikov EÚ, ktorí sa dostali na ruský čierny zoznam. A neriešil propagandistický dokument o sovietskej invázii Československa, ktorý odsúdila rovnako diplomacia Slovenska aj Česka.

Slovensko ako Putinov satelit?

„Pobúrenie Česka a Slovenska je určite spravodlivé. Naozaj si však mysleli, že podpora Putina i vystupovanie proti sankciám EÚ, ktoré zaviedli po anexii Krymu a intervencii na Ukrajine, im bude garantovať vyvarovanie sa od podobných krokov ‘staršieho brata’? Zabudli, že sovietske vlády sa nikdy nevyznačovali úctou k svojim satelitom? A dostali podľa princípu – nijaká dobrá vec neostane bez trestu,“ napísal vo svojom blogu pre Rádio Echo Moskvy opozičný politik Boris Vyšnevskyj.

Slovenský premiér Robert Fico v ruskej televízii:

https://www.youtube.com/watch?t=338&v=08TfsL_mHrQ

Na stretnutí s ruským kolegom Dmitrijom Medvedevom premiér Fico povedal, že Slovensko ani Rusko nezaťažujú žiadne problémy. „Naopak, spája nás veľké množstvo historických udalostí,“ citovala Fica stránka ruského premiéra.

Mesežnikov to zhodnotil ako úplnú nepravdu. „Stále nás napríklad zaťažujú udalosti z rokov 48, 68 či 89,“ povedal.

Podľa neho je nešťastné, že premiér zúžil celú svoju cestu na biznis o nižšie ceny ropy či plynu. „Ak má toto ukazovať vysokú úroveň vzťahov, tak je to veľmi smutné, potom tam mohol za seba poslať kohokoľvek na nižšej úrovni,“ dodal Mesežnikov.

Fico na stretnutí s Putinom hovoril aj o pomoci pre hokejový klub Slovan Bratislava. Premiér vyzval Putina na hľadanie mechanizmu, na základe ktorého by mohol hokejový klub účinkovať v KHL aj v budúcej sezóne. “Pokúsime sa pomôcť,” reagoval Putin s tým, že zdroje na jeho financovanie sa musia nájsť aj na Slovensku.

Fico, náš človek proti sankciám

Ruské médiá si všimli najmä Ficov názor na sankcie proti Rusku. „Slovenský premiér je za zrušenie sankcií,“ mali v titulkoch viaceré ruské servery. Slovenský premiér tvrdí, že by ich hneď zrušil, len čo by sa ukázalo, že mierové dohody z Minska sa dodržiavajú. Nespomenul však, že na Donbase každý deň umierajú ľudia a pokračujú tvrdé boje. Podľa ukrajinskej vlády aj NATO za výraznej vojenskej pomoci Ruska proruským rebelom.

Práve snahou udržať si nízke ceny energií z Ruska, za ktoré si ťažko nájde náhradu, sa podľa štátnej agentúry Ria Novosti Kremeľ spolieha na to, že Bratislava nebude prerušovať svoju spoluprácu. Vyplýva to z materiálov ruskej vlády, pripravených k Ficovej návšteve.

„Návšteva premiéra Fica v Moskve nesie znaky patologickej dezorientácie na politickej mape v Európe. Premiér sa vydal v zlom čase zlým smerom,“ komentoval Ficovu cestu europoslanec a bývalý šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan. Premiér by si mal podľa neho uvedomiť, že škodí našej dôveryhodnosti medzi partnermi v EÚ. „A tá sa nedá vyjednať ako dodávka plynu,“ dodal Kukan.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie