Denník N

Sme jedno telo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by bola spoločnosť telom, ktorým orgánom by ste boli vy?

Podbean Player

Zvláštne je to ľudské telo. Toľko častí a orgánov. Niektoré pekné a vznešené, iné smradľavé a „nedôstojné“, každý s inou úlohou a odlišným zameraním a úplne rozdielnym fungovaním, a predsa tvoria jednotu, ktorá sa nedá narušiť. A telo ich všetky potrebuje. Od vznešeného mozgu, ktorý všetko hrdo riadi, až po smradľavý palec na nohe, ktorý dáva chôdzi stabilitu. S ľudstvom je to podobne. Až na jeden veľký rozdiel. Nerešpektujeme sa. Nemáme sa radi. Je to ešte ako-tak pochopiteľné medzi znepriatelenými skupinami, ktorým história a bolestné skúsenosti znemožňujú cestu zmierenia. Ale vie sa to diať aj uprostred toho istého spoločenstva, ktoré ma navonok rovnaké hodnoty.

Ježiš vedel, že to neobíde ani Cirkev, ktorá sa k nemu hlási, a tak v modlitbe k Otcovi prosí za jednotu. Jednotu oficiálne síce chceme, ale aj tak si ju každý vysvetľuje spôsobom – prijmi to, že sa mýliš; všetko, čo ja robím, je stopercentne správne; ospravedlň sa… a nie je tu ani len náznak ochoty pochopiť toho druhého. Dokonca ani túžba. Ani túžba po túžbe. Ježiša to musí bolieť, lebo lásku a jednotu dal ako poznávací znak kresťanov.

Terézia z Lisieux, ktorú obdivujú všetci zbožní katolíci, mala známu meditáciu, kde sa modlila, aby zistila, akým orgánom je v tele Cirkvi. Zistila, že je srdce, láska. Nuž, aké prekvapenie. Starší spolubrat ma v kláštore stále na to vyzýval – počúvaj, to je taká dobrá vec – sprav si to aj ty a príď mi povedať, čo si ty. Ale pohoršil som ho – hanba ti, Tomáško, hanba ti…. nuž, ale prečo automaticky očakával, že budem niečo vznešené ako srdce alebo mozog, či prinajhoršom oči alebo ústa? Veď sú aj iné orgány, ktoré ľudské telo potrebuje.

V spoločnosti, v Cirkvi, je to to isté. Na prvú nekázeň som dostal veľa kritického ohlasu, ale nikto mi nevedel presne povedať, čo som povedal nevhodné – len že je to rozpačité a pohybujem sa na tenkom ľade a zle skončím. Ja však jednoducho nie som to vznešené srdce či mozog v tele Cirkvi či spoločnosti – som ten smradľavý malíček na nohe, ale aj on má, dúfam, zmysel. A čo je na tom také pohoršujúce? Som malý a smrdím. Nezmením sa. A aj keď som zlý kňaz (ako mi povedala jedna pani), lebo nepoužívam v kázniach „poučenia“, možno moja úloha môže byť pre telo osožná inak.

V tele Cirkvi nie sú len mocné rebrá či silné ruky, modliace sa srdce – je tam aj ten namaľovaný necht, alebo zadný sval, či nožná tvrdá päta rozvoniavajúca nevhodne ako francúzsky syr. Ľudské telo sa nebúri a zachováva jednotu. Ježiš by to isté prosil aj od nás, aby sa nestalo, že si dvaja kňazi nepodajú ani len ruku, lebo jeden má počas omše na ornáte tri čipky a druhý len dve.

K sebavedomiu z vlastnej úlohy na tele Cirkvi a Spoločnosti patrí aj privilégium chyby. Je nás veľa. A tam, kde je jeden slabý, je druhý silný a opačne.

Cirkvi neškodí ani liberálny kresťan, ani konzervatívny radikalista. Čo jej škodí, je nejednota, nevraživosť, to, že nedoprajeme úspech druhej strane. Vždy sa nájdu ľudia, čo budú potrebovať kňaza, ktorý s vážnou tvárou, impozantným oblečením a prísnymi nábožnými aktmi bude zdôrazňovať vznešenosť a veľkosť Boha, ale nájdu sa aj ľudia, ktorí budú potrebovať voľnejší prístup. A Ježiš by si prial, aby jedna skupina nešliapala po druhej. Aby tradiční kresťania neposielali liberálnejšie orientovaných do pekla a neoznačovali ich ako „satanov“ a aby „modernejší“ kresťania si nerobili úškľabky nad horlivosťou zbožných a rigidných členov Cirkvi a neoznačovali ich za „fašistov“ a „katolibán“.

Treba nám tú jednotu, ktorú nám Ježiš vyprosuje. Prijmeme ju ako dar Ducha, lebo sami sa k nej nedopracujeme – neexistuje asi nič ťažšie ako uznať, že áno, môj svet nie je celým svetom. Aké prekvapenie. Ignác z Loyoly už v 16. storočí hovoril, že je mimoriadne nebezpečné nútiť všetkých ísť k Bohu rovnakým smerom. Rešpektujme sa navzájom a majme k sebe vzájomnú úctu aj tam, kde si nerozumieme. Práve tam. A budeme svedectvom, že je možné zmierenie, je možný pokoj, je možná láska.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie