Denník N

Písmo na konzerve malo milimeter, ale malo mať 1,2 milimetra, pokutu platí obchodník, nie výrobca

Predajňa Fresh Predajná. Foto - archív
Predajňa Fresh Predajná. Foto – archív

Aj malá sieť obchodov z okolia Brezna má v ponuke tritisíc druhov tovarov. Ak sú na ich obale hoci len malé chyby, obchodníkovi postupne hrozí až miliónová pokuta.

Koncom apríla prišli do predajne Fresh v obci Predajná inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy z Banskej Bystrice. Na mäsovej konzerve s označením Tatárska zmes našli časť informácií pre spotrebiteľov príliš malým typom písma.

Výrobca konzervy, popradský Tatrakon, dal na obal údaje písmom veľkým sotva jeden 1 milimeter. To je však málo, na takej veľkej konzerve musí byť podľa zákona popis výrobku minimálne 1,2-milimetrovým písmom.

Obchod musel konzervy stiahnuť z predaja a za menšiu než stanovenú veľkosť písma na ich obale mu vymerali 300-eurovú pokutu.

Nedostal ju však výrobca, ktorý obal v rozpore s platnými predpismi dodal do predajne, s veľkou pravdepodobnosťou nielen do tejto jednej. Pokutu má zaplatiť obchodník, ktorý konzervu predával.

Tri pokuty za pár mesiacov

Pre firmu SK Catering to nie je prvý absurdný postih, ktorý ju ako majiteľa obchodov zasiahol namiesto toho, kto chybu reálne spôsobil. V tomto roku dostala podľa konateľa firmy Vratka Strmeňa pokuty za obdobné prehrešky hneď tri. 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie