Denník N

Kedysi ste plánovali šťastnú rodinu. Dnes stojíte pred súdom

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Nie ste sám alebo sama, je vás strašne veľa.

Uniesol deti a videla ich po rokoch. Nevrátila mu deti z návštevy, ale on dostal zákaz styku. Dieťa vzali do detského domova na základe klebety. Súdy rozhodli, že dieťa sa má vrátiť do krajiny matky, ale on ich zadržiava. To všetko sú prípady, o ktorých ste sa mohli dozvedieť z médií. Sú to iba špičky ľadovca. O ďalších si ešte len prečítate.

Prípady zlyhávania súdov a sociálnoprávnej ochrany nie sú ojedinelé. Máme sklony pozerať sa na ne ako na drobné individuálne chyby systému a na dotyčných ľudí trochu podozrievavo. Veď o koho sa zaujíma sociálka, je akoby automaticky pošpinený, my ostatní sme z dobrej rodiny a nerozvádzame sa. Nešťastní ľudia, ktorí už nevidia riešenie, sa obrátia na noviny. Nerobia to preto, aby boli slávni. Naopak, musia všeličo prekonať, aby vyťahovali pred cudzími ľuďmi nevypratú bielizeň. A vtom príde zrada: zákaz publikovania. Hlavne, aby nebolo vidieť pod pokrievky. Ako sa vôbec varia súdne rozhodnutia? Nevieme, len občas vidíme veci, ako napríklad že roky sa nepojednáva alebo jeden a ten istý senát krajského súdu vydáva v rovnakej veci presne opačné rozhodnutia.

Pre ľudí, ktorí sa zveria novinám, je to často posledná možnosť. Ultima ratio, ak chcete. Dnes vieme, že počet ľudí, ktorí sa roky nezmyselne trápia s rodinnými vecami pred súdom a úradom práce, je veľký, nedá sa zrátať ani nájsť v žiadnych štatistikách. Zahŕňa to problémy ako rozvod, úprava práv a povinností po rozvode, kam patrí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie