Denník N

Prečo volať a četovať cez Signal? Etický heker vysvetľuje, v čom je táto appka iná

Na Facebook sa denne prihlásia dva milióny Slovákov. Pre časť z nich je to hlavný zdroj informácií o svete. Foto - TASR/AP
Na Facebook sa denne prihlásia dva milióny Slovákov. Pre časť z nich je to hlavný zdroj informácií o svete. Foto – TASR/AP

Akým messengerom sa treba vyhnúť a prečo sa klasické telefonovanie neodporúča, objasňuje bezpečnostný expert Tomáš Volný.

Aktualizované 12. 6. o stanovisko špoločnosti Threema

Právo na súkromie je jedným zo základných ľudských práv, no napriek tomu je veľmi pravdepodobné, že mnohé údaje o vás sú bežne prístupné: s kým telefonujete, čo si píšete, čo pozeráte na streamovacích kanáloch, aké výrobky si kupujete, kde sa nachádzate alebo s kým sa kamarátite.

Ako napísal bývalý slávny heker Kevin Mitnick v knihe The Art of Invisibility (Umenie neviditeľnosti), napriek odhaleniam Edwarda Snowdena o globálnom sledovaní americkej tajnej služby NSA spred šiestich rokov sa povedomie ľudí o ich informačnej zraniteľnosti veľmi nezvýšilo.

Nezmenili to ani nové škandály WhatsAppu či FaceTime, cez ktoré sa dalo nabúrať do mobilov. Navyše, aj bezpečné a spoplatnené aplikácie, ako ukázal prípad Threemy, môžu byť prečítané, ak si riadne nezabezpečíte svoje zariadenie.

V ére sociálnych sietí a mobilov, ktoré digitálne monitorujú životy používateľov, je veľmi ťažké byť online a zároveň nebyť sledovaný. „Takmer každá naša komunikácia môže byť jedným alebo onakým spôsobom sledovaná. So sebou totiž neustále nosíme malé sledovacie zariadenia – akurát ich voláme smartfóny,“ hovorí v Mitnickovej knihe kyberexpert Mikko Hypponen.

V sérii článkov sa preto pokúsime vysvetliť, ako sa v digitálnom svete cítiť aspoň trochu bezpečne a ako si čo najviac strážiť vlastné súkromie. Začneme četovacími appkami, ktoré v mnohom nahradili tradičné esemesky alebo emaily a bežne sa cez ne telefonuje namiesto tradičných hovorov cez mobilných operátorov.

Ak sa opýtate bezpečnostných expertov, aký messenger považujú v súčasnosti za spoľahlivý, veľmi často povedia, že dôverujú appke Signal. Výnimkou nie je ani etický heker Tomáš Volný zo spoločnosti Citadelo, ktorý cez ňu odporúča aj telefonovať.

Prečo používať práve Signal

V čom je teda Signal iný ako väčšina ostatných messengerov?

„Signal v prvom rade šifruje všetku komunikáciu. Znamená to, že celá komunikácia je bezpečná a chráni súkromie človeka,“ hovorí Volný.

Lenže šifrovanie využívajú aj appky ako Messenger, WhatsApp, Skype, Allo a ďalšie. V čom je teda rozdiel? Podľa etického hekera, a nielen neho,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie