Denník N

Youba Sokona: Čo urobíme nasledujúcich 10 rokov, bude kľúčové. Potrebujeme zmeniť spoločnosť

Youba Sokona. Foto - GLOBSEC
Youba Sokona. Foto – GLOBSEC

„Musíme rozmýšľať nad takou možnosťou, aby namiesto rastu podľa trhových mechanizmov rástol blahobyt celého ľudstva,“ hovorí bývalý podpredseda Medzivládneho panelu o zmene klímy.

Rozhovor s Dr. Sokonom vznikol počas konferencie GLOBSEC 2019 Bratislava Forum.

Minulý rok v októbri vyšla posledná správa Medzivládneho panelu o zmene klímy (IPCC), ktorá vyvolala vlnu mediálneho záujmu v otázkach klímy. Taktiež sa posilnilo environmentálne hnutie, pravidelne sa štrajkuje. Máte pocit, že sa po vydaní tejto správy IPCC niečo zmenilo alebo sa mení?

Posledná správa IPCC, ktorej témou je oteplenie o 1,5 °C, mala veľké pokrytie v médiách, mnohí ju komentovali a názory sa líšili. Niektorí hovorili, že je táto správa alarmujúca, iní tvrdili, že je príliš optimistická. Správa vyvolala v ľuďoch povedomie o probléme klímy. Vieme, že na Parížskej konferencii v roku 2015 sa po prvýkrát stretli predstavitelia krajín a vlád, čo vyvolalo politický posun. Spolu so správou IPCC nám to dáva jasný apel na to, že to, čo budeme robiť v najbližších desiatich rokoch, bude kľúčové. Čaká náš náročné obdobie, náročné problémy a výzvy, no je dôležité uvedomiť si, že táto situácia je riešiteľná. A práve preto prichádza tlak predovšetkým od mladej generácie, ktorá apeluje na vládnych predstaviteľov, aby konali.

A čo si myslíte vy – bola táto správa IPCC skôr alarmujúca alebo optimistická?

Zdôraznila jeden z najzákladnejších aspektov toho, čo si mnohí ľudia doteraz neuvedomovali, a to je nutnosť úplnej transformácie spoločnosti. Indikuje, že už viac nejde len o postupné zmeny a že nejde iba o zmeny v jednotlivých sektoroch, ale potrebná je hlboká premena spoločnosti. To znamená premena inštitúcií, našej ekonomiky, dopravy, urbanistického a volebného systému. Skrátka, ide o úplnú transformáciu. Existujú štyri kritické oblasti, v ktorých bude prerod potrebný.

Prvou je energetika, počínajúc dekarbonizáciou celého sektora a neskôr celej ekonomiky. Druhou z oblastí je pôda a jej využívanie v poľnohospodárstve. Treťou oblasťou je doprava, kde potrebujeme premýšľať o rôznych typoch mobility, ako aj definovať ich, a poslednou je priemyselný systém. Dôležité je uvedomiť si, že tieto oblasti sú nevyhnutne prepojené, a teda sa nemôžeme zamerať len na jednu oblasť a iné vynechať. Správa IPCC sa zameriava na oteplenie o 1,5 °C, čo oproti otepleniu o 2 °C znamená obrovský rozdiel. Už teraz sa Zem globálne oteplila o 1 °C a sledujeme najrôznejšie dôsledky po celom svete. Ak to myslíme s hranicou 1,5 °C vážne, tak musíme za najbližších 10 rokov znížiť emisie o 45 percent a do roku 2050 byť na nule. Technicky to je možné, otázkou ostáva politická a spoločenská vôla.

Čo sa ešte musí zmeniť v spoločnosti, aby to bolo možné?

Musí dôjsť k zmene myslenia, čo sa, samozrejme, nestane zo dňa na deň. Na to je potrebná trpezlivosť, vzdelávanie a kontinuálny prísun informácií, s čím súvisí rola médií. Mali by sme sa odpútať od súčasného mediálneho informovania o katastrofách, ktoré sú na titulných stranách a na ktoré potom hneď zabudneme. Namiesto toho je potrebné informovať o týchto témach každý deň, aby sme si situáciu uvedomovali.

Oteplenie o 2 °C by znamenalo úplne iný svet, predovšetkým v Afrike. V súčasnosti však smerujeme k ešte väčšiemu otepleniu. Môže pomôcť k pochopeniu tohto rozdielu napríklad klimatická spravodlivosť?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie