Denník N

Zachránili Európu? Skutočný príbeh mužov, ktorí zastavili druhý výbuch v Černobyli

Alexej Ananenko, Valerij Bespalov a Boris Baranov išli do rádioaktívneho podzemia, aby predišli ďalšej explózii. „Nikto netlieskal, bola to normálna práca,“ spomína jeden z nich.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je to jedna z najsilnejších častí seriálu Černobyľ. Fyzička Uľjana Chomiuková vysvetľuje členom vládnej komisie, že v jadrovej elektrárni hrozí druhý, oveľa horší výbuch.

Rádioaktívna láva sa taví nadol, a ak by sa dostala do nádrže s vodou pod elektrárňou, dôjde k explózii, ktorá zničí aj ostatné tri reaktory.

„Všetko v okruhu 30 kilometrov by bolo úplne zničené. Rádioaktívny materiál sa dostane do vzdialenosti 200 kilometrov. Môže to byť osudné pre obyvateľov Kyjeva a časti Minska. Nastane veľmi silný únik radiácie, ktorý zasiahne sovietsku Ukrajinu, Litvu, Lotyšsko, Bielorusko, ale aj Poľsko, Československo, Maďarsko, Rumunsko a väčšiu časť NDR,“ vysvetľuje Chomiuková, v skutočnosti vymyslená postava.

Znamenalo by to trvalé narušenie dodávok potravín a vody či nárast výskytu rakoviny a deformácií v zmienených štátoch.

„Bielorusko a Ukrajina budú v prípade výbuchu neobývateľné minimálne sto rokov,“ dodáva chemik Valerij Legasov.

Našťastie existuje riešenie. Trojica pracovníkov elektrárne pôjde do podzemných šácht, nájde a otvorí dva ventily, vďaka ktorým sa bude môcť nádrž vyprázdniť. Keďže sa však budú musieť pohybovať v rádioaktívnej vode, do týždňa pravdepodobne zomrú.

„Žiadame vás o príkaz zabiť troch ľudí,“ povedal Legasov Michailovi Gorbačovovi.

Potápači v seriáli. Zdroj – HBO

Druhý výbuch

V seriáli sa na stretnutí zamestnancov dobrovoľne prihlásia traja hrdinovia. Úlohu sa im podarí splniť. K druhému výbuchu nedôjde.

Ako to však bolo v skutočnosti? Hrozil reálne výbuch, ktorý by zamoril veľkú časť Európy? A ako dopadli traja „potápači“, ktorí mu napokon zabránili?

Hoci je seriál Černobyľ relatívne presným zobrazením skutočnosti, v tejto dôležitej epizóde je viacero nepresností. V prvom rade, je otázne, aké veľké škody by prípadný výbuch spôsobil.

Bieloruský vedec Vasilij Nesterenko neskôr hovoril, že ak by sa rádioaktívna láva dostala do styku s vodou v nádrži, tá by sa okamžite vyparila a došlo by k výbuchu o sile 3 až 5 megaton TNT. To by bolo asi tristokrát viac ako sila atómovej bomby v Hirošime.

Často sa tak o troch „potápačoch“ hovorí ako o neznámych hrdinoch, ktorí pomohli zachrániť Európu.

Inak sa na to pozerá česká jadrová fyzička Dana Drábová.

„Podľa mojich znalostí a analýz,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Černobyľ

Svet

Teraz najčítanejšie