Denník N

Do záhrady láka motýle aj včely. Som maliar, ale robím, čo môžem, hovorí Andrej Dúbravský

Maliar Andrej Dúbravský vo svojej záhrade. Foto - archív A. D.
Maliar Andrej Dúbravský vo svojej záhrade. Foto – archív A. D.

Keď si pred pár rokmi kúpil starý dom s gánkom na dedine, mohlo to pôsobiť ako výstrelok mladého umelca, čo túži po idylickom vidieku, ale po prvom bodnutí včelou sa vráti späť do mesta.

Stal sa však pravý opak. Nielenže sa nevrátil, ale z toho, čo tam videl a zažil, sa stala hlavná téma jeho malieb, aj keď sa na zimu z Rastislavíc presunie do New Yorku.

„Vždy som mal rád prírodu, vyrástol som vo vinohradoch nad Bratislavou a v lese som bol každú chvíľu, ale nedá sa to porovnať s tým, čo sa stalo, keď som prišiel na dedinu. Tam to úplne vypuklo, je to priam mánia,“ hovorí Andrej Dúbravský.

V meste podľa neho človek oveľa rýchlejšie zabudne na to, čo sa deje a že sa vôbec niečo deje. Že hmyz vymiera. Že všetky polia a ovocie sú postriekané chemikáliami. Že pôda je vyprahnutá a bez vody. A že každý môže urobiť niečo, čím tento stav aspoň trochu zmení.

O tom sú aj jeho najnovšie maľby, ktoré práve vystavuje v bratislavskej White & Weiss Gallery na výstave Larva Run 2 a v galérii Richter Fine Arts v Ríme.

Bez názvu (červená horiaca húsenica), 2018. Foto – Richard Kučera Guzmán

Výstava v galérii White & Weiss potrvá do 12. júla, kurátorkou je Juliana Mrvová. Foto – Adam Šakový

Tyrkysová húsenica s oranžovými a čiernymi bodkami, 2018. Foto – Richard Kučera Guzmán

6 organických Williamsových (odroda) hrušiek, 2019. Foto – Richard Kučera Guzmán

Toto leto Andrej Dúbravský otvára ešte ďalšie tri výstavy: začiatkom júla v berlínskej galérii Dittrich & Schlechtriem, 17. júla v košickej galérii VUNU a v septembri v Juhočeskej galérii v Českých Budějoviciach. Foto – Adam Šakový

Nikomu to nezazlieva, bol taký istý

Všetko sa to začalo postupne. Prvé leto, keď prišiel do Rastislavíc, najprv len obdivoval krásne červené jablká a úrodu susedných záhrad. Myslel si, že toto je to pravé bio. Veľmi rýchlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie