Denník N

Chicago má víťazné typy aj v kancelárii

Vypredali už viac než tristo zápasov za sebou. Foto - TASR/AP
Vypredali už viac než tristo zápasov za sebou. Foto – TASR/AP

Rozbieha sa finále Stanleyho pohára a Blackhawks aj s naším Hossom sú opäť pritom. Za úspechmi stojí vedenie klubu, ktoré za pár rokov vystavalo supertím.

Keď som sa v roku 2005 presťahoval do Chicaga a stal sa zanieteným fanúšikom miestneho hokejového klubu Blackhawks, málo nasvedčovalo tomu, že už onedlho sa začne zlatá éra histórie chicagského hokeja.

Mužstvo hralo podpriemerne a 21-tisícová aréna United Center bola poloprázdna. Celá organizácia Chicaga Blackhawks sa nachádzala v hlbokej kríze a od televízneho športového kanálu ESPN si vyslúžila označenie „najhoršia organizácia v profesionálnom športe“.

Zlatá éra

Dnes som fanúšikom najúspešnejšieho severoamerického hokejového klubu súčasnosti – za posledných sedem rokov sa päťkrát prebojoval do finále Západnej konferencie NHL, získal dva Stanleyho poháre a dnes sa pustí s tímom Tampa Bay Lightning do tretieho finále za toto obdobie. Mužstvo má veľké množstvo fanúšikov v Chicagu, po celých Spojených štátoch amerických, ale aj v zahraničí a vďaka Mariánovi Hossovi aj na Slovensku.

Marián Hossa. Foto - TASR-AP
Marián Hossa. Foto – TASR-AP

Zlom prišiel v roku 2010, keď po 49. rokoch čakania získali Blackhawks štvrtý Stanleyho pohár v histórii a dva milióny fanúšikov s mužstvom oslávili jeho zisk v uliciach Chicaga. O tri roky neskôr sa Stanleyho pohár do Chicaga vrátil znovu a v aktuálnej sezóne má mužstvo k trofeji opäť veľmi blízko.

Tento rok zaznamenala chicagská hokejová organizácia ďalší míľnik – tristo vypredaných zápasov za sebou. Príjemné je, že sa na úspechoch podieľali aj naši hráči – okrem Hossu si dres s indiánom v posledných rokoch obliekli Michal Handzuš a Tomáš Kopecký. Zabudnúť nemožno ani na Petra Bondru, ktorý v drese Blackhawks strelil svoj 500. gól kariéry v NHL.

Nie je to len o hráčoch

Väčšina fanúšikov hokeja pozná mená ako Jonathan Toews, Patrick Kane, Duncan Keith, alebo Marián Hossa – hráčov mimoriadnych kvalít, ktorí si pýtajú pozvánku do siene slávy. Koľkí však vedia, kto je Rocky Wirtz a John McDonough? Práve oni od roku 2007 stoja na čele klubu a nesú hlavnú zásluhu na jednom z najúspešnejších príbehov v profesionálnom športe. 

Priestorové obmedzenia článku nedovoľujú dôkladnejšie sa zaoberať dôvodmi úspechu a prvkami, ktoré od nástupu do funkcií zaviedlo súčasné vedenie Blackhawks. A napokon, to ani nie je úlohou fanúšika a mali by sa tým zaoberať hokejoví odborníci a funkcionári na klubovej i národnej úrovni. Pozrime sa však na jeden z týchto prvkov – voľbu hlavného trénera.

Správna voľba trénera

Mnohí fanúšikovia zostali zaskočení, keď po pomerne úspešnej sezóne odvolalo vedenie v roku 2008 už po prvých štyroch zápasoch hlavného trénera Denisa Savarda, bývalého vynikajúceho hráča Chicaga. Napriek úcte voči Savardovi – čoho dôkazom je aj neskôr ponúknuté miesto v štruktúrach klubu – nebolo vedenie presvedčené, že by dokázal priviesť mužstvo k zisku Stanleyho pohára.

Dôveru dalo vedenie klubu skúsenému Joelovi Quennevilleovi a dnes je zrejmé, že to bolo majstrovské rozhodnutie. Hoci „tréner Q“ počas hráčskej kariéry nepatril medzi výrazné osobnosti NHL, v súčasnosti už patrí k trom najúspešnejším trénerom v histórii súťaže. Tým najúspešnejším je slávny Scotty Bowman, ktorý od roku 2008 – nie náhodou – tiež pôsobí v štruktúrach Blackhawks.

Tréner Joel Quenneville a jeho víťazný tím. Foto - TASR/AP
Tréner Joel Quenneville a jeho víťazný tím. Foto – TASR/AP

A čo u nás doma

Zatiaľ čo chicagský hokej zaznamenal rozprávkový vzostup, ten slovenský zažíva výrazný pokles. Za chicagským rozletom stojí kompetentné vedenie klubu, ktorému na úspechu záleží a rozumie, čo je k jeho dosiahnutiu potrebné. Je možné, že slovenský hokej zaznamenal úpadok aj – či najmä – preto, že takéto vedenie v slovenskom hokeji dlhodobo chýba?

Na túto otázku si z pozície hokejového fanúšika, ktorý nežije na Slovensku, netrúfam jednoznačne odpovedať. O jednej veci som však presvedčený: úspech organizácií – vrátane tých športových – v rozhodujúcej miere závisí od kvality ich vedenia a spôsobu ich riadenia. Inými slovami – úspešné organizácie majú správnych ľudí na správnych miestach.

Tento fakt je taký jasný, že by sme si ho nemuseli pripomínať, pokiaľ by sme sa tak často nestretávali s nesprávnymi ľuďmi na nesprávnych miestach. Identifikovať kritériá „správnosti“ je pomerne jednoduché; náročnejšie je určiť, ktorá osoba kritériá najlepšie spĺňa. A žiaľ, často existujú ďalšie faktory a sily, ktoré vstupujú do procesu.

Súčasné vedenie Blackhawks malo jasnú predstavu, ako priniesť radikálnu zmenu a jednotliví členovia mali nevyhnutné predpoklady na jej uskutočnenie – to všetko v období globálnej ekonomickej a finančnej krízy a po zavedení platového stropu v NHL. Paradoxne, v dobrých ekonomických časoch a súčasne pri nízkych cenách vstupeniek, si fanúšik cestu do United Center nachádzal iba ťažko, zatiaľ čo v čase hospodárskej krízy záujem o výrazne drahšie vstupenky prevyšoval kapacitu arény.

Vypredaná hala United Center sa už teší na finále. Foto - TASR/AP
Vypredaná hala United Center sa už teší na finále. Foto – TASR/AP

Skúsme sa poučiť

Inšpiratívny príbeh chicagského hokeja je iba čiastočne relevantný pre ten slovenský, avšak princíp, že víťazstvá na ľade, zaplnené hľadiská, ako aj ďalšie indikátory úspechu v rozhodujúcej miere závisia od osôb v hokejových kanceláriách, sa zdá byť univerzálne platný.

Pre náš hokej je dobrou správou, že má pri nadchádzajúcej voľbe prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja možnosť výberu a držím mu palce, aby sa rozhodol správne. Hokej na Slovensku nie je odsúdený na neúspech – zmena je možná.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie