Denník N

Annamária z chatrče: ako žije rok po víťazstve talentovaná rómska bežkyňa

Annamária Horváthová. Foto N – Andrej Bán, Athletic legion club Moldava n. Bodvou
Annamária Horváthová. Foto N – Andrej Bán, Athletic legion club Moldava n. Bodvou

Fotografia stupňa víťazov, na ktorom má 12-ročná Annamária Horváthová z Moldavy nad Bodvou namiesto športovej obuvi balerínky, vlani v lete obletela Facebook a médiá. A vyvolala vlnu pomoci. Čo sa medzitým zmenilo?

Chatrč, posledná v osade na Budulovskej v Moldave nad Bodvou. Kým sa tam dostanete, miniete dvojposchodové bytovky. A aj domy, kde sa pred šiestimi rokmi odohrávala brutálna policajná razia.

Všade psy, deti, krik. Ako vždy na podobných miestach.

Som na ňu pyšná

„Bola prvá či druhá?“ opýta sa z gauča mierne apaticky strýko trinásťročnej atlétky Annamárie. Dnes na krajských žiackych pretekoch v behu na 800 metrov v Michalovciach vyhrala, takže prvá. Jej mamu Izabelu Horváthovú správa poteší. Ale po toľkých úspechoch talentovanej dcéry už neprekvapí.

Na stole pred hosťa postavia pohár malinovky. Klasickej fialovej. Terénna sociálna pracovníčka ostala vonku, život v chatrči s jednou miestnosťou od okolia oddeľuje biely záves vo dverách. Televízor so satelitom je zbytočný – šiesty deň nejde elektrina. Voda je na opačnom konci osady, načapujete si na čipovú kartu. V miestnosti sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie