Denník N

Na Váňu našili drogy a nakoniec ho bleskovo oslobodili. Kremeľ sa zľakol veľkých protestov

Ruský investigatívny novinár Ivan Golunov za policajnými mrežami. Foto - TASR/AP
Ruský investigatívny novinár Ivan Golunov za policajnými mrežami. Foto – TASR/AP

Aktualizované 16:30: Golunova prepustili a stíhanie zastavili.
„Nie je to len gesto solidarity: každý, kto sa postavil za Golunova, sa postavil aj za svoj život a slobodu,“ hovorí šéfka Human Rights Watch v Rusku.

„Teraz sa to stalo slávnemu novinárovi, Váňovi, ale zajtra to môže byť ktokoľvek iný. Preto ten titulok – každý môže byť Ivan Golunov,“ povedal šéfredaktor Igor Trosnikov z ruského ekonomického denníka RBK pre Moscow Times, prečo sa spojili s ďalšími dvomi novinami (Vedomosti a Kommersant) a vydali titulku Ja/My Ivan Golunov.

Venovali ju novinárovi, ktorého vo štvrtok zatkli a krivo obvinili z držania drog. Po piatich dňoch jeho obvinenie pre nedostatok dôkazov zrušili a rozhodli o jeho prepustení z domáceho väzenia.

Na otázku, či svoj krok s odvážnou titulkou dopredu oznámili svojim majiteľom, šéfredaktor Kommersantu aj RBK neodpovedali. Oboje noviny vlastnia oligarchovia blízki prezidentovi a samy v minulosti čelili cenzúre. Ich náklad s mimoriadnou titulkou sa však hneď rozpredal a výtlačky sa predávajú aj za tisíce rubľov.

Takú novinársku solidaritu, aká sa zdvihla po zatknutí investigatívneho reportéra Meduzy Ivana Golunova pre údajné držanie drog, Rusko dávno nezažilo.

Aj to zrejme pomohlo. Golunova by mali ešte v utorok prepustiť z domáceho väzenia. Policajtov, ktorí ho zatkli, suspendovali.

Ľudia z Putinovej prezidentskej kancelárie serveru Projekt povedali, že vyšetrovanie Golunova sa skončí ešte pred 20. júnom, na kedy je naplánovaná pravidelná relácia niekoľkohodinového rozhovoru prezidenta s občanmi, takzvaná Priama línia. Prepustenie Golunova z väzenia do domáceho väzenia údajne inicioval Putinov kancelár Anton Vajno a provládne médiá dostali povolenie vyjadriť solidaritu s novinárom.

Populárnejší ako Putin

Na jeho obranu sa postavili slávne celebrity, prípad kritizovala dokonca aj šéfka senátu Valentina Matvijenková. Začali vznikať playlisty na podporu Golunova, vyhlásili sa už dve protestné akcie (12. a 23. jún) a na sociálnych sieťach sa meno Ivan Golunov riešilo viac ako Vladimir Putin, ktorý je pri moci už 20 rokov.

Domáci novinári aj pozorovatelia však varujú pred prehnanými očakávaniami.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie