Denník N

Ukážkový profesionál sa v Číne nezhoršil. Marek Hamšík je najlepším slovenským strelcom

Marek Hamšík v zápase s Azerbajdžanom. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Marek Hamšík v zápase s Azerbajdžanom. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Hoci o kvalitách Mareka Hamšíka sa už v posledných rokoch na Slovensku nepochybuje, včera ich opäť ukázal v dôležitom kvalifikačnom zápase na Euro 2020 proti nepríjemnému Azerbajdžanu, nad ktorým Slovensko vyhralo presvedčivo 5:1.

Hamšík najskôr v 30. minúte zvyšoval stav na 3:1 a po prestávke pridal svoj druhý gól. Dva presné zásahy boli pre Hamšíka 23. a 24. gólom v národnom tíme – predbehol teda klasického zakončovateľa Róberta Vitteka a stal sa najlepším strelcom v histórii slovenskej reprezentácie.

„Je to krásne, veľmi si to cením a veľmi ma to teší. Dvadsaťštyri gólov v reprezentácii je niečo úžasné, ani som o tom nesníval. Podarilo sa mi to v dôležitom zápase. Uľahčili sme si to výborným výkonom. Veľmi som sa tešil na tento zápas a som rád, že mi to tam padlo. Tieto tri body sa budú počítať,“ povedal po zápase pre RTVS.

Hamšíkove dva góly zatienili i prekvapujúce nasadenie iba 19-ročného útočníka Žiliny Róberta Boženíka do základnej zostavy. Napriek tomu, že Hamšík hrá na poste ofenzívneho záložníka, strelecky Slovensko vždy ťahal. Naša reprezentácia po skončení Vittekovej kariéry dlhodobo hľadala a stále hľadá spoľahlivého útočníka.

Hamšík si vpredu výborne rozumel napríklad s Adamom Nemcom, ale okrem toho, že góly pripravoval aj pre spoluhráčov naokolo, musel ich aj sám dávať. V úspešnej kvalifikácii na Euro 2016 bol najlepším strelcom Slovenska s piatimi presnými zásahmi.

Vtedajší tréner Ján Kozák v tom období v rozhovore pre Denník N odmietal, že by Slovensko bolo závislé od Hamšíkových výkonov: „Nesúhlasím s tým, že všetko záleží na Hamšíkovi. Nie je to pravda. Naopak si myslím, že dnes máme ďalších kreatívnych hráčov, nielen tých skúsených, ale aj takých, s ktorými počítame do budúcnosti – napríklad Hrošovský či Duda: to sú hráči s veľkým potenciálom a s obrovskou kreativitou. A Vlado Weiss ani nehovorím.“

Hamšík je však jediným slovenským ofenzívnym hráčom, ktorý sa dostal na úroveň absolútnej svetovej špičky a svojich tímových kolegov v zálohe vždy kvalitou prevyšoval. Závislosť od jedného rozdielového futbalistu nie je na medzinárodnej úrovni ničím nezvyčajným: aj Poliaci sa spoliehajú hlavne na góly Roberta Lewandowského a taktiež za Česko v poslednom období skóruje predovšetkým mladý útočník Patrik Schick.

Ukážkový profesionál

„Marek je ozajstný profesionál, hráč, ktorý nič ‚neodflákne‘, v každom tréningu aj zápase ide naplno,“ povedal o ňom Kozák. Hamšík sa stal skvelým príkladom pre deti. Ak stále existujú nejaké stereotypy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie