Denník N

Prečo ani milión ľudí protestujúcich v uliciach Hongkongu nič nezmení

Polícia sa snaží rozohnať demonštrantov pomocou slzotvorného plynu. Foto - AP
Polícia sa snaží rozohnať demonštrantov pomocou slzotvorného plynu. Foto – AP

Okrajovanie slobôd v autonómnom mestskom regióne pokračuje.

Autor študuje na London School of Economics

Podľa štúdie Ericy Chenoweth z Harvardu je na úspech nenásilných protestov potrebných aspoň 3,5 percenta populácie v uliciach. V nedeľu vyšlo do ulíc Hongkongu viac ako milión ľudí, teda každý siedmy obyvateľ, čo je takmer 14 percent populácie.

V stredu obkľúčili demonštranti ulice okolo budovy legislatívneho zhromaždenia (Legislative Council – LegCo) a polícia ich musela rozohnať slzotvorným plynom. Druhé čítanie návrhu zákona sa síce na krátky čas odložilo, no celková zmena postoja vlády je napriek tomu nepravdepodobná.

Kým na prvý pohľad sa môže situácia zdať podobná aktuálnemu stavu v českej politike, kde premiér Babiš spolu s koaličnými partnermi odmieta počúvať státisícové davy na námestiach, realita v Hongkongu je mnohonásobne zúfalejšia.

Jeho obyvatelia sú v stave, ktorý je takmer absurdne beznádejný. Formálne žijú v demokracii a volia si svojich poslancov zo širokého spektra strán. Ekonomicky je Hongkong najslobodnejšou krajinou v hodnotení Heritage Foundation a podľa Bloombergu druhou najkonkurencieschopnejšou ekonomikou na svete. Majú slobodné médiá, a hoci napríklad najvýznamnejšie noviny South China Morning Post vlastní čínska Alibaba, na ich nezávislosti sa to zatiaľ neodrazilo.

Napriek tomu je hlas ľudí v Hongkongu irelevantný pre centrálnu (pekinskú) a do veľkej miery aj lokálnu vládu na čele so šéfkou exekutívy Carrie Lam. Nielen vďaka kombinovanému volebnému systému má dnes propekinská skupina strán výraznú väčšinu v LegCo a sporný zákon o vyhosťovaní obžalovaných ľudí bude určite nakoniec schválený.

Sporný zákon

Podstatou sporu je návrh zákona o vyhosťovaní ľudí obvinených z trestných činov do krajín, s ktorými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie