Denník N

Nikto nebude v bezpečí. Hongkong sa postavil proti zákonu, ktorý by posilnil moc Pekingu

Protesty v Hongkongu v roku 2019. Foto – TASR/AP
Protesty v Hongkongu v roku 2019. Foto – TASR/AP

Každý siedmy obyvateľ Hongkongu stál v nedeľu na ulici. Viac ako milión ľudí (polícia tvrdí, že ich bolo 240-tisíc) dalo najavo svoj nesúhlas s novým zákonom, ktorý má umožniť, aby Hongkong vydával ľudí do štátov, s ktorými nemá dohodu – vrátane takzvanej pevninskej Číny.

Peking a hongkonskí politickí lídri hovoria o diere v zákonoch, ktorú treba zaplátať, aby sa Hongkong nestal útočiskom pre zločincov. Demonštranti to berú ako zásah do občianskych práv a snahu o to, aby mal Peking väčšiu kontrolu nad tým, čo sa deje v tejto čiastočne autonómnej oblasti.

Boja sa, že zákon môže čínska vláda zneužiť na to, aby si v budúcnosti z Hongkongu zobrala pre režim nepohodlných ľudí a súdila ich podľa svojich zákonov. Politici v Hongkongu aj v Číne hovoria, že sa to bude týkať iba závažných zločinov, no ľudia im neveria.

„Nikto nebude v bezpečí, vrátane aktivistov, právnikov, ktorí sa venujú ľudským právam, novinárov a sociálnych pracovníkov,“ uviedla organizácia Human Rights Watch.

Hongkong neverí Číne

Hongkonský odborník na právo z organizácie PILnet Icarus Chan hovorí, že reakcia ľudí na zákon ukazuje, že obyvatelia Hongkongu nedôverujú Číne. Stačí to, že vydanie do Číny je jednou z možností v zákone, a v krajine sa spustia obrovské protesty.

„To poukazuje na to, ako veľmi ľudia nedôverujú čínskemu súdnemu systému, ale ani samotnému štátu,“ povedal Chan pre Denník N. Návrh zákona prispel k tomu, že nespokojnosť, ktorá sa za posledné roky hromadila, sa dostala do bodu, keď masy ľudí vyšli do ulíc.

Protesty majú podľa neho dva hlavné dôvody. Prvým je obava ľudí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hongkong

Svet

Teraz najčítanejšie