Denník N

Ako žijú školáci? Tretina 11-ročných trpí obezitou, s rodičmi sa takmer nerozprávajú (štúdia)

Ilustrácia: Petra Lukovicsová
Ilustrácia: Petra Lukovicsová

Výskumníci sa v rámci medzinárodnej štúdie pýtali na stravovacie návyky, voľný čas, školu aj vzťah s rodičmi takmer 10-tisíc školákov. Takmer u 1000 z nich zmerali i zloženie tela a telesnú zdatnosť.

Ako žijú slovenskí školáci? Ako často sú nervózni a užívajú lieky na spanie či bolesť hlavy? Výskumníci sa v štúdii Health Behaviour in School Aged Children pýtali 11-, 13- a 15-ročných žiakov, ako vyzerá ich život.

Šokujúci je najmä údaj o výskyte obezity. Síce žiaci povedali, že pijú menej sladených nápojov a jedia viac zeleniny a ovocia ako v minulosti, no podľa štúdie trpí obezitou tretina 11-ročných detí. Chlapcov aj dievčat.

Obezitu zisťovali výskumníci meraním zloženia tela. Obezita znamená, že chlapci majú viac ako 25 percent tuku a dievčatá nad 30 percent tuku.

Podľa štúdie má viac ako polovica školákov a školáčok nízku úroveň funkčnej zdatnosti. Tieto zistenia sú podľa autorov štúdie alarmujúce. Pomôcť by podľa nich mohlo, ak by sa zaviedli pravidelné fyzické aktivity, napríklad aktívne prestávky alebo takzvaný aktívny transport – deti by tak do školy mohli chodiť pešo alebo na bicykli.

Nielenže deti trpia nadváhou, ale problém je aj to, že sa nehýbu. Medzinárodné odporúčania hovoria, že deti by sa mali hýbať aspoň 60 minút denne. Ale 70 percent školákov to nespĺňa. Až dve tretiny školákov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie