Denník N

Koalícia znižuje ľuďom dane, Vallo a spol sa hnevajú, že to zaplatia mestá a obce

Mestá, obce a župy sa hnevajú, že štát znižuje daň z príjmu a o peniaze tak prídu aj ich rozpočty. Roky predtým však vďaka výbornému výberu daní ich príjmy rástli rýchlejšie ako väčšina ekonomiky.

Pre pochopenie práve začínajúcej prestrelky medzi koaličnou vládou a primátormi a starostami miest treba mať na mysli jednoduchú rovnicu vzťahu medzi daňou z príjmu a príjmami obcí. V skratke: peniaze, ktoré štát vyberie na dani z príjmov od ľudí (nie od firiem), potom vláda pošle mestám a obciam. Čiže, ak štát dane zníži, pracujúci ľudia to okamžite uvidia na svojich výplatných páskach ako plus, zatiaľčo výkazy samospráv budú o tú istú sumu chudobnejšie.

V takom kontexte treba rozumieť aj začínajúcej mediálnej ofenzíve primátorov, ktorej najviditeľnejším prejavom bolo zatiaľ vystúpenie primátora Bratislavy Matúša Valla. Ten sa tento týždeň posťažoval, že v parlamente je návrh, ktorý samospráve a zvlášť Bratislave výrazne uškodí. „V prípade jeho prijatia bude mať naše mesto ročný výpadok z príjmov 12 miliónov eur. Z pohľadu mesta Bratislava je to prakticky celá zimná údržba,“ napísal primátor na Facebooku.

Vallo hovorí o návrhu Mosta-Híd, ktorý zvyšuje nezdaniteľnú časť základu dane pre zamestnancov aj živnostníkov (fyzické osoby). Inak povedané, štátu by zaplatili nižšiu daň z príjmov a mali by väčší čistý príjem. Ľuďom by to teda pomohlo, no rovnakú sumu by stratili mestá, obce a kraje.

„Kto zaplatí návrh poslancov Mosta-Híd na zvýšenie nezdaniteľného základu dane? Čuduj sa svete – mestá a obce. Len v budúcom roku nás to bude stáť na príjmoch 104 miliónov eur a samosprávne kraje ďalších 45 miliónov,“ napísal na Facebooku primátor Hlohovca Miro Kollár. „Kolegovia z Mosta/Híd, poprosím o radu: …čo máme budúci rok zrušiť?“ dodal primátor Hlohovca.

Jeho sťažnosti budú chtiac-nechtiac vnímané už aj stranícky. Kollár patrí k zakladateľom opozičnej strany Za ľudí. Ďalší nahnevaný primátor Vallo je zasa nominantom koalície PS/Spolu.

Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna hovorí, že ho bratislavský primátor Vallo požiadal o stretnutie, dohodli sa na utorok.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie