Denník N

Mária Kolíková ide ku Kiskovi: Na prokuratúru patria ľudia bez príbehov, aké mal Trnka

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Členkou novej strany prezidenta Andreja Kisku bude aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková. Hovorí, že ak strana uspeje, bude hovoriť aj s Luciou Žitňanskou a pokračovať v zmenách, ktoré na ministerstve spravodlivosti začali.

Boli ste už niekedy v politickej strane?

Bola som v SDKÚ-DS. Vstúpila som tam po tom, ako som po nástupe Štefana Harabina na ministerstvo spravodlivosti skončila v roku 2006 v Centre právnej pomoci, kde som bola riaditeľkou. Začala som sa viac zaujímať o politickú scénu a aj sa ma to začalo priamo dotýkať. Ako členka SDKÚ som potom nastúpila aj ako štátna tajomníčka na ministerstvo.

Kedy ste zo strany odišli?

Po zvolení Pavla Freša za predsedu strany. Vystúpili sme s Luciou Žitňanskou spoločne. Ona verejne a ja potichu.

Strana mala v roku 2012, keď sa stal predsedom Frešo, za sebou rôzne škandály a Gabriela Palacku, čo doteraz poriadne nevysvetlila. Neprekážalo vám to?

Nastúpila som v roku 2009 s tým, že by som sa rada podieľala na zmenách v justícii. Videla som na to priestor. Rovnako aj na revíziu strany. Uverila som političke Lucii Žitňanskej.

Ako ste vnímali vtedajší súboj Freša a Žitňanskej o post predsedu strany?

Ako výsledok politických hier, na ktoré nemám dosah a ani som nemala šancu im úplne rozumieť. To, čo tomu predchádzalo, bolo netransparentné. Videla som to sama v predsedníctve miestnej organizácie Staré Mesto. Bola som pri tom, keď odhlasovali, že nedávajú dôveru Lucii Žitňanskej. Spôsob, akým to prebehlo, bol strašný a už vtedy som pochopila, že to, čo presadzuje Frešo, nie je v súlade s mojimi hodnotami predvídateľnosti a transparentnosti.

Ako sa dnes, s odstupom času, pozeráte na Mikuláša Dzurindu, ktorý vtedy vlastne skryto podporoval Freša?

Nie som s ním v kontakte. Vnímam ho len cez rozhovory a čítam v nich, že tam je stále ešte niečo, čo ešte chce čas. Myslím to tak, že ho ešte niečo trápi, čo keď prejde, tak to začne byť zaujímavejšie. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Mária Kolíková

Slovensko

Teraz najčítanejšie