Denník N

Nominanti SNS odmietli pristátie amerických vrtuľníkov. Stalo sa to prvýkrát od vstupu do NATO

V stredu 29. mája pristálo na letisku v Piešťanoch päť bojových vrtuľníkov Apache a dva transportné vrtuľníky Chinook, ktoré smerovali na cvičenie v Maďarsku a Rumunsku. Pri spiatočnej ceste im pristátie znemožnili. Foto - Facebook Letiska Piešťany (PZY)
V stredu 29. mája pristálo na letisku v Piešťanoch päť bojových vrtuľníkov Apache a dva transportné vrtuľníky Chinook, ktoré smerovali na cvičenie v Maďarsku a Rumunsku. Pri spiatočnej ceste im pristátie znemožnili. Foto – Facebook Letiska Piešťany (PZY)

Pristátiu vojenských vrtuľníkov na letisku v Piešťanoch nebránia žiadne objektívne prekážky, malo ísť o rutinnú záležitosť. Diplomati za postojom ministerstva obrany vidia stranícku politiku.

Koncom mája nad Slovenskom preletela skupina amerických vojenských vrtuľníkov. Smerovali na medzinárodné cvičenie Saber Guardian, ktoré prebieha v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Po ceste sa zastavili na letisku v Piešťanoch, kde doplnili palivo; posádka tam strávila jednu noc.

Išlo o štandardnú operáciu, ktorá zaujala najmä leteckých fanúšikov, ktorí si fotografovali známe vrtuľníky Apache a Chinook. Budúci týždeň sa mohla takáto akcia zopakovať. V stredu 19. júna plánujú Američania letieť späť na základňu v Nemecku a za jednu z trás si vybrali prelet cez Slovensko.

Požiadali preto slovenskú stranu o možnosť opätovného pristátia v Piešťanoch, kde by absolvovali krátku zástavku na doplnenie paliva. Tentokrát do celej veci zasiahlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie