Denník N

Nudu strieda vzrušenie. Vo štvrtej voľbe ústavných sudcov sú dvaja nováčikovia, ich vypočutie bude zážitkom

Z vypočutia kandidátov na ústavných sudcov. V justícii či na prokuratúre je už vypočutie kandidátov na vrcholné funkcie štandardom. Foto N - Tomáš Benedikovič.
Z vypočutia kandidátov na ústavných sudcov. V justícii či na prokuratúre je už vypočutie kandidátov na vrcholné funkcie štandardom. Foto N – Tomáš Benedikovič.

Zo šestnástich kandidátov budú v pondelok pútať pozornosť najmä dve mená – sudcu Rudolfa Čirča a advokáta Petra Kubíka. Ich prezentácie môžu byť zrážkou dvoch svetov.

Poslancov ústavnoprávneho výboru v pondelok opäť čaká vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov. V historickej budove Národnej rady sa stretnú po štvrtý raz. Môže sa zdať, že už sú to len priestory, ktoré dodávajú voľbe ústavných sudcov dôstojnosť – atraktivita sa už pominula kdesi medzi druhou a treťou voľbou. I keď tentoraz by to mohlo byť predsa len trochu iné.

Je málo pravdepodobné, že rokovanie bude trvať do noci, ako to bolo pri prvej voľbe. Vtedy vypočutie trvalo tri dni, pretože ambíciu dostať sa na Ústavný súd prejavilo štyridsať právnikov a právničiek. Pozornosť vtedy pútal najmä expremiér Robert Fico.

Aj teraz to môže byť vzrušujúcejšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie