Denník N

Amerika premrhala svoju silu

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Súčasná vláda sa snaží dosiahnuť krátkodobé zisky, ale z dlhodobého hľadiska podkopáva silu dolára aj postavenie Spojených štátov. 

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Tento týždeň sme boli svedkami neobyčajného predstavenia. Minister zahraničia Spolkovej republiky Nemecko, teda jedného z najbližších spojencov Spojených štátov, vycestoval do Teheránu a oznámil, že európsky platobný systém navrhnutý tak, aby bol alternatívou k systému založenému na americkej mene, bude už čoskoro hotový. Táto cesta sa uskutočnila v spolupráci so Spojeným kráľovstvom a s Francúzskom, ktoré pomohli vytvoriť nový platobný mechanizmus nazvaný INSTEX.

Aby dolár neskončil ako libra

V krátkodobom horizonte INSTEX zlyhá, prípadne sa ukáže ako celkom neadekvátny. Dominancia dolára v globálnych transakciách, čo je pre Ameriku obrovský benefit, sa len tak ľahko neskončí, ale európsky platobný systém je varovným signálom, kanárikom v uhoľnej bani. Najbližší spojenci Ameriky tvrdo pracujú na tom, aby sa zbavili kľúčovej opory americkej globálnej moci.

Prečo? Odpoveď je jednoduchá: Trumpova vláda totiž túto moc zneužíva. USA sú stále najsilnejšou svetovou mocnosťou, ale sú tu aj sily, ktoré toto jej postavenie podkopávajú. Patria sem napríklad hlboké štrukturálne zmeny, ako je napríklad vzostup Číny. Ale ako poukazuje časopis The Economist, ide tiež o reakcie na opakovanie amerických vzorcov zneužívania hegemónie.

Stačí sa vrátiť k spomínanému alternatívnemu platobnému systému. Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko patria k signatárom jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Keď minulý rok od tohto paktu Trumpova vláda jednostranne odstúpila (a to aj napriek tomu, že Irán sa správal v súlade s dohodou), USA tiež opätovne zaviedli sankcie, presnejšie využili silu svojej meny, aby zabránili iným krajinám robiť s Iránom biznis. (Väčšina medzinárodných transakcií sa z dôvodu jednoduchosti uskutočňuje v dolároch.) Európanov toto zneužitie sily rozzúrilo a rozhodli sa, že skúsia vytvoriť nový platobný systém.

A nie sú v tom sami. Vytvoriť mechanizmus, ktorý by im dovolil vymaniť sa z hegemónie dolára, skúšajú vytvoriť Číňania, Rusi i Indovia. Tieto pokusy sa zatiaľ nevydarili, lenže keď mnohé veľké štáty, ktoré obchodujú s celým svetom, vrátane kľúčových európskych spojencov, hľadajú cesty, ako dolár obísť, nakoniec to nejaký vplyv mať bude. V istom období bola dominantnou medzinárodnou menou britská libra, no tú nakoniec nahradil americký dolár. Žiadny prírodný zákon nehovorí, že sa doláru nemôže stať to isté čo libre.

Obchoduj ako Trump

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie