Denník N

Prekliatím východného Nemecka je vyľudňovanie

Antimigračný protest v Drážďanoch v roku 2016. Foto - TASR/AP
Antimigračný protest v Drážďanoch v roku 2016. Foto – TASR/AP

Strata počtu obyvateľov môže byť dôvodom nespokojnosti, ktorá v exkomunistickej časti Nemecka dostáva k moci populistov. 

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Tohto roku sa budú konať voľby v troch východonemeckých spolkových krajinách, ktoré boli kedysi súčasťou Nemeckej demokratickej republiky. Vo všetkých troch spoločné preferencie krajnej ľavice a krajnej pravice presahujú spoločné preferencie strán súčasnej vládnej koalície. V Brandenbursku, čo je krajina, ktorá obklopuje hlavné mesto Berlín, je krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko najpopulárnejšou stranou.

Felix Rösel z Inštitútu pre ekonomický výskum IFO vo svojej tohtotýždňovej správe naznačuje, že jednou z príčin môže byť fakt, že postkomunistické spolkové krajiny neboli schopné zvrátiť depopulačný trend, ktorý sa začal už v päťdesiatych rokoch minulého storočia.

Podľa vedca počet ľudí na východe krajiny (vrátane bývalého východného Berlína, ktorý bol hlavným mestom NDR a nebol započítavaný do oficiálnych štatistík ako súčasť východu) spadol na úroveň roku 1905. V niektorých vidieckych regiónoch počet obyvateľov spadol na úroveň polovice 19. storočia.

Rösel píše, že tento trend môže byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie