Denník N

Odborník na financie: Nepoznám lepšieho investora, ako je bývalý kňaz, robil len to, čo mal v návode

Foto - archív Michala Nalevanka
Foto – archív Michala Nalevanka

Michal Nalevanko sa investovaniu venuje asi 15 rokov. Vo svojej spoločnosti sa zaoberá najmä vývojom a testovaním investičných stratégií na akciových trhoch. Bol tiež súčasťou tímu, ktorý pripravil reformu dôchodkového systému a zavedenie druhého piliera.

V rozhovore vysvetľuje, či je lepšie investovať do akcií alebo do realít a či je vhodné začať s investovaním tak, že sa pôjdem na to spýtať do banky.

Hovorí tiež:

  • prečo za najlepšieho investora považuje svojho známeho, bývalého evanjelického farára,
  • či by si kúpil pozemok ako investíciu,
  • prečo sú teraz v kurze indexové fondy a ktoré fondy majú daňovú nevýhodu.

Mám na účte 10 000 eur a hľadám možnosť, ako zarobiť. Mám dať peniaze do akcií alebo je lepšou možnosťou kúpiť niekde pozemok?

To je, akoby ste prišli k lekárovi a hneď medzi dverami sa ho spýtali na svoju diagnózu. Skúsme teda začať s tým, na ako dlho chcete peniaze investovať.

Keď je reč o možnostiach vložiť peniaze do akcií alebo do pozemkov, minimálne na koľko rokov je dobré investovať?

Optimálne obdobie je pri týchto možnostiach podľa mňa podobné. Do akcií a ani do nehnuteľností by som neodporúčal investovať nikomu na jednociferný počet rokov. To by bola skôr špekulácia ako rozumná investícia. Ak máte pred sebou viac ako 20 rokov, moja rada by bola akcie. Ale záviselo by to, samozrejme, aj od toho, do akej miery by ste boli ochotná znášať výkyvy trhov. Nie že by trh s nehnuteľnosťami nekolísal nahor a nadol, len tam sú tie zmeny menej viditeľné.

Medzi bežnými ľuďmi je taká predstava, že ceny nehnuteľností nepadajú. A v Bratislave ceny iba rastú, tak nemôžem prerobiť. Súhlasíte?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie