Denník N

Ako súvisia útoky na tankery a záujem Číny o Slovensko

Iránske testy rakiet dlhého doletu S-200 vyprovokovali Trumpa do toho, čo chcel už dlhšie. Uvaliť na nich sankcie. Foto – TASR/AP
Iránske testy rakiet dlhého doletu S-200 vyprovokovali Trumpa do toho, čo chcel už dlhšie. Uvaliť na nich sankcie. Foto – TASR/AP

Žijeme vo svete, v ktorom je máločo dosť ďaleko, aby sa nás to vôbec netýkalo.

V Ománskom zálive vo štvrtok pravdepodobne niekto zaútočil na dva ropné tankery. Podobné útoky s pomocou menších nástražných mín sa podľa Spojených štátov stali už aj 12. mája. Nemáme zatiaľ jednoznačne potvrdené, že vo štvrtok skutočne išlo o útoky, o zámerné ohrozenie lodí, zdá sa však málo pravdepodobné, že by obe plavidlá utrpeli takúto nehodu krátko po sebe.

A ak skutočne išlo o útok, nevieme zatiaľ, kto za ním stojí. Irán sa však zbytočne durdí, že sa okamžite stal hlavným podozrivým (priamo on, alebo Teheránom podporovaní jemenskí povstalci).

Práve hrozbou podobných útokov na tankery celý svet vydiera už veľa rokov a tieto hrozby vystupňoval potom, ako voči nemu USA zaviedli nové sankcie a ako vývoz iránskej ropy výrazne poklesol.

Túto taktiku už navyše Teherán v praxi raz predviedol, keď v osemdesiatych rokoch počas vojny s Irakom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Komentáre

Teraz najčítanejšie