Denník N

Prezidentku prišli privítať rodičia s deťmi, aj tí, čo ju nevolili, Bratislavou znelo Zuzana, Zuzana

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tisíce ľudí prišli privítať novú prezidentku v úrade. Teší ich, že je žena, a očakávajú, že zjemní politiku.

Teplota v bratislavskom Starom Meste vystúpila nad 32 °C. Horúčava robila problémy aj vojakom v slávnostných uniformách, niektorým z nich prišlo aj nevoľno, kým čakali na Zuzanu Čaputovú.

Pred budovou Slovenskej filharmónie a na miestach, kadiaľ mala už o pár minút prechádzať prvá slovenská prezidentka, stáli v sobotu o pol jednej popoludní v horúcom dni tisíce ľudí.

Medzi nimi aj Lucia Stehlíková, ktorá žije v Humennom. Prišla aj so svojou päťročnou dcérou a osemročným synom. „Hanka sa teší a v škôlke hovorí, že zvolila Čaputovú za prezidentku,“ hovorí 37-ročná Lucia.

S manželom a deťmi precestovali takmer 500 kilometrov do Bratislavy najmä na svadbu. Vedeli však, že chcú vidieť naživo aj novú prezidentku v uliciach mesta po inaugurácii. Ak by svadba nebola v Bratislave, prvý deň prezidentky by sledovali v televízii.

V dave ľudia často vyzdvihovali, že máme prezidentku a že ako žena by mohla zjemniť politiku plnú mužov.

Zuzana, Zuzana

K Dómu svätého Martina to je od Reduty, kde sa konala inaugurácia, ulicami Starého Mesta asi 650 metrov. To bola trasa, na ktorej mohli ľudia vidieť naživo čerstvú prezidentku, a mnohí si s ňou aj mohli podať ruky.

Stredom Panskej ulice ohraničenej stredovekými domami rozostavila ochranka kovové zábrany, ľudia čakali za nimi, často sa ich tlačili desiatky na pár štvorcových metroch.

Ľudia sa za zábranami posúvali, aby mohli vidieť novú prezidentku čo najdlhšie.

Zuzana Čaputová začala krátku cestu koridorom pristavením sa pri dvoch malých deťoch. S deťmi sa pred piatimi rokmi fotil aj jej predchodca Andrej Kiska, toho tiež od davu oddeľovali kovové zábrany.

Prezidentka sa na začiatku cesty na ľudí najmä usmievala, s pribúdajúcimi metrami sa stále viac pristavovala a podávala ľuďom ruky. Sporadicky počula z davu výkriky „Hanba, pani prezidentka,“ ale to rýchlo prehlušil potlesk či skandovanie „Zuzana, Zuzana“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie