Denník N

Mama Zuzany Čaputovej: Niečo v nej bolo, od kníh som ju odháňala

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou sa inaugurácie zúčastňuje aj jej najbližšia rodina. Protokolárne chyby Andreja Danka si jej mama Katarína Strapáková nevšimla.

Kým Zuzana Čaputová obedovala počas svojej prvej hodiny v Prezidentskom paláci so seniormi, jej rodina mala obed v miestnosti na prízemí. Krátko sme hovorili s mamou prezidentky Katarínou Strapákovou.

Ako inauguráciu prežívate?

Je to jedna z mojich najkrajších chvíľ v živote, okrem narodenia detí. Dnešný deň je vyvrcholením cesty, ktorú sme so Zuzanou prešli.

Ako sa vám páčil jej inauguračný prejav?

Obsahoval to, čo tam malo byť. Zuzana vyjadrila, čo cíti, a hovorila to čo v kampani.

Protokolisti zatiaľ upozornili len na chyby Andreja Danka, ktorý prišiel neskoro do Reduty na slávnostnú schôdzu a rozprával o šesť minút dlhšie, ako mal, a prezidentka nestihla zložiť sľub presne o dvanástej. Vnímali ste to?

Dozvedela som sa to až neskôr v paláci. Ako neznalá protokolu som si to na mieste neuvedomovala a neviem ani vyhodnotiť, ako veľmi je to závažné.

Verili by ste, keby vám niekto povedal, že z vašej dcéry bude prezidentka?

Až do takej miery nie. Vedela som, že v nej niečo bolo. Bola veľký „dríč“, a keď študovala, tak som ju od kníh vyháňala. Mám pred očami, ako sedí na zemi s papiermi okolo seba. Keď som prišla do izby, hovorila som jej, aby už od toho išla preč.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie