Denník N

„Zvládli sme to.“ Čaputovej nepokazil slávnostný deň ani Andrej Danko

Zuzana Čaputová na Devíne. Foto N - Vladimír Šimíček
Zuzana Čaputová na Devíne. Foto N – Vladimír Šimíček

Prezidentka neurobila žiadnu chybu a nezaskočili ju ani čiperní seniori.

Nová prezidentka stojí v paláci v salóniku a šéf protokolu jej postupne predstavuje seniorov, ktorých pozvala na slávnostný obed. Jozef Marko k nej príde a hovorí: „Škoda, že nie som mladší.“ Nezaváha ani pán za ním a prezidentku chytí a vybozkáva. Protokol sa smeje, pretože aj prezidentka sa smeje. Hoci sa nepatrí vlepiť prezidentke pusy na obidve líca, Zuzana Čaputová to prijíma.

V paláci sa stane iba jediná chyba: keď nikto neodprevadí k prezidentke ďalšiu staršiu dámu, účastníčku obeda. Protokol sa ponúka, ale ona hovorí, že prejde sama a pomôže jej palička. Aj tak sa však potkne na koberci, napokon udrží rovnováhu a ochrankár, ktorý v sekunde vyštartuje a znovu sa vráti do pôvodnej pozície, si vydýchne.

„Zvládli sme to,“ povedali si určite všetci v duchu Čaputovej inauguračného prejavu. Ten politici chválili. Mohla ho však čítať pomalšie a klásť väčší dôraz na prednes.

Pohoršenie vyvolal predseda parlamentu Andrej Danko. Ako si v televízii Markíza všimol bývalý šéf protokolu prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček, Danko do Reduty, kde sa konala slávnostná schôdza, prišiel neslušne až po prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

A hoci nemal mať žiadny prejav, rozprával tak dlho, že Čaputová nestihla zložiť prezidentský sľub presne o dvanástej, ale až o šesť minút neskôr.

Zvládli sme aj to

Hoci Špaček povedal, že Slovensko tak de facto šesť minút nemalo prezidenta, Čaputovej nový poradca pre ústavné právo Peter Kubina povedal, že nič také sa nestalo.

„Podľa ústavy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie